Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Tips om de hortensia van kleur te veranderen

21 juli 2022
Leestijd: 5 minuten

Wist je dat je de kleur van de hortensia bloemen zelf kan beïnvloeden? Een hortensia is daarom eigenlijk een beetje een magische plant. Heb je nu een roze hortensia in de tuin staan, maar wil je toch liever blauwe bloemen, of andersom? Dat kan! De kleur van de bloemen wordt namelijk grotendeels bepaald door de pH-waarde en het ijzergehalte van de grond. Je hortensia van kleur veranderen doe je dan ook door bepaalde stoffen in de grond te stoppen, waardoor de samenstelling van de grond verandert. Hoe dat precies zit en hoe jij ook aan de slag kunt met deze trucjes vertellen we je graag!

Verschillende kleuren en soorten hortensia's

Hortensia's zijn geliefde tuinplanten. In veel tuinen is er wel minstens één hortensia te vinden. De planten zijn in diverse soorten verkrijgbaar. Hortensia kleuren zijn vaak een roze, paarse of blauw. Zo is de boerenhortensia blauw een enorm geliefde plant. Maar ook de boerenhortensia roze vind je in veel tuinen terug. Afhankelijk van of je de hortensia in een pot of in de volle grond zet, zijn er verschillende soorten hortensia's meer of minder geschikt. Jouw voorkeur voor de kleur en de plek waar je de hortensia wilt plaatsen, bepalen welke hortensia voor jou het meest geschikt is.

De kleur van je hortensie beïnvloeden

Heb je al een prachtige hortensia in de tuin staan, maar ben je toch niet helemaal tevreden meer over de kleur van de bloemen? Dan is het fijn om te weten dat jij zelf invloed kunt uitoefenen op de kleur van je hortensia. Zo maak je van je roze hortensia een plant met schitterende blauwe bloemen of verander je juist je blauwe hortensia in een prachtexemplaar met romantische roze bloemen.

De kleur van hortensia's staat dus niet vast. De planten hebben een 'voorkeurskleur', maar de kleur wordt grotendeels bepaald door de grond waar de plant in staat. Bij een lage pH-waarde worden de bloemen blauw, bij een neutrale pH-waarde blijft de kleur de 'voorkeurskleur' en bij een hoge pH-waarde verandert de kleur richting rood/roze.

  1. .

    pH-waarde onder de 4,5 = blauw

  2. .

    pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5 = voorkeurskleur

  3. .

    pH-waarde boven de 5,5 = rood/roze

Als je wilt weten wat de huidige pH-waarde van de grond is, kan je een pH-meter gebruiken. Zo weet je direct wat je moet veranderen om de hortensia een andere kleur te geven.

Roze boerenhortensia
Blauwe boerenhortensia

Verander je blauwe en roze hortensia van kleur

Als je van je roze hortensia een blauw exemplaar wilt maken, of andersom, zal je dus de pH-waarde van grond moeten veranderen. Maar dat is nog niet alles. Soms is er meer nodig om de kleur te veranderen. We leggen het je stap voor stap uit. Onthoud dat het veranderen van de kleur niet van de ene op de andere dag gaat. En van een lichtroze hortensia kan je nooit een donkerblauw exemplaar maken. Lichtroze zal, met genoeg tijd en de juiste producten, lichtblauw worden.

Van blauw naar roze

Heb je een blauwe hortensia en wil je de kleur van de bloemen veranderen in roze? Dan moet je ervoor zorgen dat de grond waar de hortensia in staat minder zuur wordt. Dit kan je eenvoudig doen door kalk aan de grond toe te voegen. Hoeveel kalk je moet toevoegen, ligt aan de zuurtegraad van de grond. Je zult zien dat de kleur van je hortensia langzaam van blauw naar roze verkleurt. Soms zitten hier nog een paar mooie paarse tinten tussen.

Van roze naar blauw

De hortensia kleur veranderen van roze naar blauw is iets lastiger. De blauwe kleur komt namelijk niet direct tevoorschijn als je enkel de pH-waarde van de grond verandert. Je zult er ook voor moeten zorgen dat de bodem ijzerrijk is. Dit kan je doen door extra aluminiumzouten aan de grond toe te voegen. Aluminiumzout zit onder andere in aluin, maar ook het toevoegen van oude spijkers aan de grond kan dit effect hebben. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Kies dan voor Pokon Hortensia blauwmaker. Hierin zit voldoende aluminiumsulfaat voor jouw hortensia's. Ook als je blauwe hortensia's hebt die je een diepere blauwe kleur wilt geven, kan je deze hortensia blauwmaker gebruiken.

Verkleurende hortensia's

Naast deze verkleuringen op basis van de zuurgraad van de grond zijn er ook soorten die van nature van kleur veranderen tijdens de bloei in de zomer en het najaar. Een goed voorbeeld hiervan is de Hydrangea macrophylla 'Magical Amethyst'. Deze hortensia verandert gedurende de bloeiperiode, die kan oplopen tot wel 5 á 6 maanden, meerdere keren van kleur.

Nog langer genieten van je mooie hortensia kleuren

Heb je jouw hortensia van kleur laten veranderen en wil je nog langer genieten van de prachtige bloemen? Verdiep je dan eens in het drogen van hortensia's. Op die manier kan je de bloemen van je hortensia als droogbloemen in huis neerzetten. Bij het drogen kan de kleur van de bloemen wel weer wat veranderen. Hoeveel ze veranderen hangt af van de manier waarop je de hortensia's droogt.

Hortensia als droogbloem

Hulp nodig bij de zorg voor je hortensia's?

Wil je jouw hortensia van kleur laten veranderen, maar kan je hier wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact op met onze experts. Ook als je vragen hebt over de verdere verzorging van je hortensia helpen we je graag verder. Kijk ook vooral even bij onze andere blogs over deze schitterende plant. Hier lees je alles over bijvoorbeeld het snoeien van de plant of over de verschillende soorten hortensia's waar je uit kunt kiezen. Zo geniet je optimaal van deze prachtige plant in jouw tuin.

Geschreven door: Merel Productspecialist