Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Beukenhaag ziektes en plagen

18 oktober 2022
Leestijd: 4 minuten

Beukenhaag ziektes en plagen kunnen jouw beukenhaag flink bedreigen. Er zijn een aantal verschillende ziektes en plagen waar een beukenhaag gevoelig voor is. Door de symptomen zo snel mogelijk te herkennen en hier direct naar te handelen, kan je de schade aan je beukenhaag beperken. We zetten de belangrijkste beuk ziekten en plagen voor je op een rijtje, zodat jij ze snel herkent en weet hoe je ziektes op beukenhaag bestrijden het beste aanpakt. Zou houd jij je beukenhaag mooi en gezond.

Meest gestelde vragen over beukenhaag ziektes en plagen

Welke ziektes of plagen komen het meest voor bij de beukenhaag?

Wat zijn de meest voorkomende ziektes of plagen per seizoen?

Groene haagbeuk verkleurde bladeren

Soorten ziektes en plagen van de beukenhaag

Er zijn een aantal verschillende groene en rode beukenhaag ziektes en plagen die jouw beukenhaag behoorlijk kunnen bedreigen. Als je niet op tijd actie onderneemt, kan het zelfs zo zijn dat de beukenhaag de schade niet overleeft. Elke ziekte en plaag heeft zo zijn eigen kenmerken en moet op een specifieke manier worden aangepakt.

Het is goed om te weten dat een haagbeuk ondanks bijna dezelfde naam echt een andere plant is dan de beukenhaag. Bepaalde ziekten en plagen komen zowel bij de beukenhaag als de haagbeuk voor, maar dit is niet bij allemaal het geval.

Witziekte of meeldauw

Echte meeldauw

Witziekte, ook wel echte meeldauw genoemd, is een eenvoudig te herkennen ziekte die voorkomt bij veel verschillende planten. De haagbeuk is gevoelig voor witziekte, maar ook bij de beukenhaag kan deze ziekte ontstaan. Je herkent witziekte of echte meeldauw aan de witte vlekken op de bovenkant van de bladeren van de plant. Als de ziekte zich verder uitbreidt, wordt ook de onderkant van de bladeren aangetast.

Valse meeldauw

Begint de ziekte aan de onderkant van het blad? Dan heb je te maken met valse meeldauw. Dat is een andere, maar net zo vervelende, ziekte. Bij valse meeldauw vormt zich schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Aan de bovenkant van het blad kunnen gele vlekken ontstaan die soms die soms bruin kleuren ontstaan.

Tip:

Meeldauw bestrijden kan met een mengsel van water met melk. Dit spuit je met een plantenspuit op de bladeren. Ook kan je aangetaste bladeren verwijderen. Voer deze dan wel zorgvuldig af, zodat er geen sporen achterblijven in je tuin. Als dit niet werkt, zijn er ook sterkere bestrijdingsmiddelen tegen witziekte verkrijgbaar.

Insecten op de beukenhaag: Beukenbladluis, spanrups en spintmijt

De beukenbladluis, de spanrups en de spintmijt zijn allemaal vervelende beestjes die jouw prachtige planten flink kunnen verzwakken.

Beukenbladluis

De beukenbladluis zuigt zich vast aan de onderkant van een blad om hier het sap te drinken. Hierdoor vervormt het blad. Zo herken je dat de beukenbladluis zich in jouw beukenhaag heeft gevestigd. Beukenbladluis bestrijden kan bijvoorbeeld met een sterke waterstraal. Hiermee spuit je de luizen van het blad af.

Spintmijten

Spintmijten zijn hele kleine beestjes, zo groot als een speldenknop. Ze zijn daarom lastig te ontdekken. Ook spintmijten kan je bestrijden met water. Eventueel kan je de planten ook besproeien met een mengsel van water (1 deel) en afwasmiddel (⅕ deel) maken. .Als dit niet werkt, zet je speciale bestrijdingsmiddelen in.

Spanrupsen

Spanrupsen komen vooral op de haagbeuk voor. Zodra je deze rupsen op je plant aantreft, moet je optreden. Dit is tussen april en juni. Na juni verpoppen de rupsen zich en leggen de vlinders eitjes. HIerdoor heb je volgend jaar hoogstwaarschijnlijk weer last hebt van deze rupsen. Voor de bestrijding zijn speciale bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar.

Beukenhaag gezond onderhouden

Wil jij graag een gezonde groene beukenhaag of een mooie rode beukenhaag in je tuin? Dan moet je deze planten goed onderhouden. Dit doe je door de beukenhaag tweemaal per jaar te snoeien en te bemesten. Geef de beukenhaag voldoende water, met name tijdens warme en droge zomers. Grijp verder op tijd in bij de eerste tekenen van ziektes of plagen, zodat de plant niet teveel schade oploopt.

Geschreven door: Chevez Productspecialist