Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Bloembollen planten doe je zo!

13 september 2020
Leestijd: 8 minuten

Bloembollen planten is een leuke en eenvoudige tuinklus, die zelfs de beginnende tuinierder zo onder de knie heeft. Maak van je tuin, balkon of terras een kleurig bloemenparadijs met bloembollen. Kies afhankelijk van de periode waarin jij van een uitbundige bloei wilt genieten voor de juiste soort. In deze blog vertellen wij je alles over het planten van bloembollen, de verschillende soorten die er zijn, hoe je bloembollen het beste kan bewaren en we geven je tot slot nog wat handige tips!

Bloembollen soorten

Bloembollen zijn er in allerlei soorten. Of je nu kiest voor de opvallende bloei van dahlia knollen of het gemak van meerjarige bloembollen. Eigenlijk kan je een onderscheid maken in twee soorten bloembollen: voorjaarsbollen en najaarsbollen. Ga je voor najaarsbollen, dan geniet je in het voorjaar van kleur in je tuin. Kies je voor voorjaarsbollen, dan ontstaat er in de zomer en het najaar (afhankelijk van de soort) een mooie bloemenpracht.

Bloembollen bestsellers
  • Snel in huis, of op afspraak
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Zeer geschikt als snijbloem
Meerjarige bollen
Voor bijenliefhebbers

Hoe wil jij je bloembollen planten?

Ben jij geen tuinierder in hart en nieren? Geen nood. Zelfs voor iemand met weinig ervaring op dit gebied is het planten van bloembollen een eenvoudig karweitje. Voordat je begint met planten is het een idee eerst na te denken op welke manier je dit wilt doen. Wij geven je alvast wat ideeën om inspiratie op te doen:

  • Plant de bloembollen in een pot of plantenbak.
  • Zet de bloembollen in groepjes bij elkaar in je tuin.
  • Plant de bollen verspreid in een border.
  • Maak een strook tussen je gazon en plant hier de bloembollen in.
  • Laat je creativiteit de vrije loop en ga aan de slag met patronen.

Plant bloembollen in een mooie pot of plantenbak

Maak creatieve patronen met bloembollen!

Ben je van plan met patronen aan de slag te gaan? Je kan hier verschillende kanten mee op. Creëer bijvoorbeeld een rond of vierkant patroon of ga aan de slag met lijnen. Hieronder helpen we je op weg met het creëren van je unieke bloembollen patroon.

Rond bollenpatroon

Creëer een rond patroon met bloembollen. Dit doe je door in een cirkel banen van bollen te maken. Het mooiste is om dit in verschillende kleuren te doen. Zo krijg je een opvallend patroon. Om ervoor te zorgen dat de cirkel precies mooi rond is, kan je een stokje in het midden zetten en hier een touw aan vastmaken. Maak vervolgens aan de andere kant van het touw ook weer een stokje vast. Op die manier teken je precies een cirkel in de grond. Kies je voor een cirkel met een diameter van bijvoorbeeld één meter? Dan heb je voor kleine bloembollen zo’n 120 stuks nodig en voor grote bloembollen ongeveer 28 stuks.

Deze aantallen zijn een schatting. Je kan natuurlijk variëren op basis van de grootte van de bloembollen, de gewenste plantdichtheid en persoonlijke voorkeur voor hoe dicht je de bloemen in de cirkel tegen elkaar aan wilt hebben. Het is altijd een goed idee om wat extra bloembollen bij de hand te hebben voor het geval je een lege plek in je ontwerp wilt vullen.

Ga creatief aan de slag met bolpatronen!

Vierkant bollenpatroon

Heb jij graag strakke lijnen in je tuin? Maak dan met bloembollen een vierkant patroon. Het voordeel van vierkant ten opzichte van rond is dat het eenvoudig aan te leggen is. Maak de lijnen van het vierkant bijvoorbeeld met één bepaalde kleur bloembollen en vul het vierkant zelf weer op met een andere kleur bollen. Zo creëer je een speels effect. Daarnaast kan je ook banen van verschillende soorten bollen naast elkaar maken. Ga net zo lang door met het maken van die banen tot er een vierkant of rechthoek ontstaat. In dit laatste gaat overigens wel iets meer tijd zitten.

Bollenpatroon met lijnen

Een derde optie voor het maken van een bollenpatroon is met behulp van lijnen. Doe dit bijvoorbeeld langs je gazon, border of het looppad in je tuin. Je kan ervoor kiezen een strakke lijn te maken met bloembollen, maar je kan natuurlijk ook een lijn maken die in een golvende beweging loopt. Dit geeft net een wat speelser effect. Houd er rekening mee dat je voor een mooie brede lijn zeker vier bloembollen naast elkaar plant.

Ga creatief aan de slag met bolpatronen!

Bloembollen in plantenbakken

Bloembollen in plantenbakken zijn een briljante manier om je balkon of terras te transformeren in een kleurrijk paradijs. Bloembollen worden steeds populairder omdat ze een esthetische en praktische oplossing bieden voor tuinliefhebbers. Ongeacht de grootte van je tuin, terras of balkon, bloembollen kunnen altijd! Bloembollen in plantenbakken zorgen voor een levendig en geurig spektakel. De veelzijdigheid van plantenbakken maakt ze perfect voor mensen met beperkte ruimte. Ze passen op kleine balkons, patio's en vensterbanken en bieden een grootschalige bloemenpracht op een compacte manier. Je kan oneindig variëren met verschillende soorten.

Plantenbak bestsellers
  • Snel in huis, of op afspraak
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Vorstbestendig
Elho Vivo Next lang grijs
89,99
Op voorraad
Onzichtbare wieltjes
Lichtgewicht

Bloembollen planten: wij geven je een eenvoudig stappenplan

Zoals we al eerder schreven is het planten van bloembollen niet moeilijk. Wel is het belangrijk rekening te houden met de bloeitijden van de betreffende bollen. Wanneer je ze op een juiste manier plant, geniet je bijna het hele jaar door van een bloeiende tuin. Wij geven je een gemakkelijk stappenplan waarmee bloembollen planten appeltje eitje wordt:

  • Maak de grond eerst goed los voordat je begint met planten. Zo maak je de grond luchtig.
  • Vermeng de huidige grond met Pokon Potgrond Langwerkend. Deze grond zorgt voor een ideale groeiomgeving.
  • Maak met een spade of een bloembollen automaat een gat in de grond. De diepte van het plantgat hangt af van de grootte van de bol.
  • Plant de bloembollen in het gat. Doe dit met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
  • Vul het plantgat verder aan met grond en druk het wat aan.
  • Geef voldoende water, zodat de bloembollen goed kunnen gaan groeien.

Zo bereken je de plantafstand en plantdiepte eenvoudig

Wij geven je graag een ezelsbruggetje om te bepalen wat de plantdiepte en -afstand van de bloembollen moet zijn. Houd voor beiden drie keer de hoogte en drie keer de breedte van de bloembol aan. Een bloembol van 5 centimeter plant je dus 15 centimeter diep en je houdt daarnaast een afstand van 15 centimeter tussen de bloembollen aan. Maak voor kleine bloembollen een gleuf op de plek waar je ze in de grond wilt planten.

Bloembollen planten is een leuke bezigheid, ook met je kinderen

Wanneer bloembollen planten?

Uiteraard is het van belang dat je weet wanneer je jouw bloembollen kan planten. Najaarsbollen plant je in het najaar, tussen september en december. Het beste is de bloembollen vóór de eerste vorst te planten. Afhankelijk van de soort bloembol geniet je vanaf maart tot ongeveer eind mei van een kleurrijke bloei. Crocussen bloeien bijvoorbeeld al in maart, terwijl tulpen en hyacinten tot eind mei in bloei staan. Voorjaarsbollen plant je in het voorjaar. Raadzaam is dit na de laatste nachtvorst te doen. Het planten vindt, afhankelijk van de soort, plaats tussen februari en juni. Vervolgens geniet je vanaf juli tot soms wel in oktober van een mooie bloemenpracht.

Bloembollen bewaren

Wat als je bloembollen zijn uitgebloeid? Weggooien is zonde, want bij een goede verzorging kunnen ze namelijk nog jaren bloeien! Het is daarom een prima oplossing om je bloembollen te bewaren. Let op: dit heeft alleen zin bij meerjarige bloembollen. Direct na de bloei kan je de uitgebloeide bloemen afknippen. Dit zorgt ervoor dat de bloembol geen energie gaat stoppen in het maken van zaaddozen, maar juist in het sterker maken van de bloembol zelf.

Is het blad en de steel compleet afgestorven? Dan is het tijd om de bloembollen te rooien. Haal de aarde van de bollen af, maar doe dit niet met water. Van water gaan ze namelijk rotten. Bij het rooien kan het zijn dat je aan de onderkant van de bloembol kleine nieuwe bolletjes ziet zitten. Haal deze eraf, samen met de oude huid en de wortels. Zijn je bloembollen schoon en helemaal droog? Bewaar je bloembollen dan in bijvoorbeeld krantenpapier en doe ze vervolgens in een doos. Zet deze doos op een donkere, koele en droge plek en zorg voor goede ventilatie. Van een vochtige ruimte kunnen je bollen namelijk gaan schimmelen. Heb je een winterharde bloembol uitgezocht? Dan heb je mazzel. Deze bloembollen mogelijk namelijk gewoon in de grond overwinteren en hoef je niet boven de grond te bewaren.

Controleer je bloembollen regelmatig

Het is raadzaam maandelijks je opgeborgen bloembollen te controleren. Wanneer de ruimte te droog of te warm is, zullen de bollen verschrompelen. Dit kan je zien aan het vel dat er rimpelig uitziet en de bol zelf die niet meer helemaal stevig aan zal voelen. Is dit het geval? Maak de bloembollen dan licht vochtig met een plantenspuit. Zijn de bollen juist te nat en gaan ze schimmelen? Vernieuw dan het materiaal waarin je ze bewaart en laat de bloembollen goed drogen voordat je ze weer opbergt.

Tips!

  • Voed je bloembollen twee keer per jaar met voeding zodat je van een mooie en kleurrijke bloei geniet.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik bij het planten een bollenplanter of bloembollen automaat.
  • Maak bloembollenlasagne en plant meerdere lagen bollen onder elkaar.

Geschreven door: Merel Productspecialist