De klimop (Hedera) is een geliefde klimplant die meestal wordt gebruikt om een wintergroene erfafscheiding mee te maken. Ook als bodembedekker om een stukje groen in je tuin of de openbare ruimte mee te creëren, is hij gewild. Het is een dankbare groeier die het goed doet op alle grondsoorten en ook nog eens extra goed de lucht zuivert. Bij ons vind je de klimop in vele soorten en maten: met groen blad of juist met sierlijk, bont blad waar geel en wit in voorkomt. Het aanplanten van deze makkelijke plant is vrij eenvoudig. In deze blog vertellen we je alles om je klimop een goede start te geven!
Klimop is een makkelijke plant en dus ook als het op aanplanten aankomt. De plant laat zich gemakkelijk het hele jaar door planten, al houd hij niet erg van vorst. Plant de klimop daarom het liefst tijdens een vorstvrije periode. Als we dan toch een specifieke periode moeten noemen, kies dan het najaar om je hedera aan te planten. Simpelweg omdat de grond dan nog lekker warm is en je niet overdreven hoeft te bewateren om de wortels goed vochtig te houden. In het najaar is er regelmatig regenval en dus voldoende water om de wortels lekker aan het werk te zetten en te laten groeien.
Heb je gekozen voor één van onze snelgroeiende klimop soorten? Snoei deze klimop dan het liefst twee keer per jaar: in april en oktober. Daarvoor kan je een heggenschaar gebruiken.
Het planten van klimop is een klusje dat je eenvoudig zelf doet. Om het je nog makkelijker te maken, zetten we hieronder de verschillende stappen voor je op een rij.
De planten hebben een flinke reis gemaakt voor ze bij jou op de stoep staan. Geef ze daarom water voordat je ze gaat aanplanten. Plaats de plant met kluit en al in een emmer water. Zo kan de plant zich vol zuigen met water.
Graaf een gat, of plantsleuf als je een haag aan gaat leggen. Graaf het gat iets groter dan de kluit. Zo’n 5 tot 10 centimeter dieper en breder is voldoende. Verwijder eventueel puin, stenen en onkruid zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.
Vermeng wat Pokon aanplantgrond door de uitgegraven aarde. Deze grond bevat namelijk essentiële voedingsstoffen om de hedera planten goed te laten groeien.
Plaats nu de klimop en vul het plantgat verder aan met de gemengde aarde. Druk hierna de grond goed aan.
Direct na het planten water geven bevordert de groei van de wortels van de plant. Daarom is het belangrijk om regelmatig water te blijven geven nadat de planten zijn aangeplant. Zodra de wortels zich hebben gevormd, kan je de frequentie van het watergeven langzaam verminderen zodat de wortels zelf op zoek gaan naar water. Meer tips om je klimop snel laten groeien vind je in onze groenhulp.
Zoek je een snelgroeiende klimop om in korte tijd je schutting of gaaspaneel privacybestendig te maken? Dat kan! We hebben verschillende klimopsoorten met prachtig groen en bont blad. Hieronder staan ze op een rij. Stuk voor stuk privacy toppers waarmee je erfafscheiding snel begroeid is!
Gebruik deze werktekening als je een wintergroene erfafscheiding met klimop wilt maken! In de tekening wordt inzichtelijk weergegeven hoeveel planten je per strekkende meter je nodig hebt en hoe je voor een hedera schutting gebruik kan maken van gaaspanelen.
De klimop heeft zelfhechtende wortels waarmee hij zich aan je schutting, muur of gaaspaneel hecht. Wel is het handig de klimop in het begin te ondersteunen bij de groei. Daarvoor maak je hem met bindband vast aan de ondergrond.
Alle klimop soorten uit ons assortiment kan je ook gebruiken om een stukje grond mee te laten begroeien. Dan gebruik je hem als bodembedekker en is het een natuurlijke manier om onkruid tegen te gaan. Als de grond namelijk is bedekt met een plant, krijgt onkruid door gebrek aan licht geen kans. Hoeveel planten je per vierkante meter nodig hebt, is afhankelijk van de hoogte van de hedera planten die je hebt gekocht. In de tabel hieronder geven we aan hoeveel klimop planten je per vierkante meter kan planten. Gebruik bij het aanplanten Pokon Tuinplanten Grond om de klimop een goede start te geven. In deze grond zit voeding voor twee maanden.
Wist je dat de klimop extra luchtzuiverend is? Net als alle planten absorbeert de klimop koolstofdioxide en produceert de plant zuurstof. Daarnaast verwijdert de klimop ook schadelijke stoffen uit de lucht zoals benzeen en trichlooretheen. Benzeen komt bijvoorbeeld vrij bij tabaksrook, benzinestations en zit in uitlaatgassen van auto's. De klimop helpt dus zowel buitenshuis als in huis met het zuiveren van de lucht die jij inademt!
Wil jij ook ín huis van de luchtzuiverende eigenschappen van de klimop genieten? Kies dan voor de kamerklimop.
Veel klimopsoorten krijgen in de herfst geelgroene bloemetjes. Bijen zijn er dol op. Ook na de herfst genieten vogels nog lang van de bessen die dan uit de bloemen ontstaan zijn. Dat zorgt voor een gezellige drukte in je tuin!
Bekijk hier meer klimplanten of de kant en klare klimop haag!