Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Klimop stekken in 5 eenvoudige stappen

24 januari 2023
Leestijd: 4 minuten

Klimop stekken kan je om verschillende redenen doen. Misschien heb je klimop in de tuin en wil je deze leuke plant ook in huis zetten. Of misschien heb je juist binnen een hedera staan en wil je deze ook graag buiten hebben. Wat jouw reden ook is om meer klimop (hedera) te willen hebben, hedera stekken is een goed idee. De sterke plant laat zich namelijk uitstekend stekken. We leggen je in 5 duidelijke stappen uit hoe je dit klusje goed aanpakt.

Stap 1: Knip een uitloper af

Of je nu een kleinbladige klimop hebt staan die je wilt stekken, een grootbladige klimop, een bonte klimop ‘Goldschild' of een Algerijnse klimop. Het stekken van alle klimop soorten begint met het kiezen van een goede uitloper van je huidige plant. Een geschikte uitloper is jong en heeft enkele blaadjes. Let er op dat de klimop niet in bloei staat als je deze wil stekken. Vanaf het begin van de zomer tot begin september is de meest geschikte tijd om een hedera te stekken.

Als je een geschikte uitloper gevonden hebt, knip je deze met een schone snoeischaar af. Wil je meerdere stekken nemen? Dan kan dit allemaal tegelijkertijd. De plant zal zich goed herstellen. De plant snoeien zal bovendien de groei van klimop stimuleren.

Klimop tegen muur opgeklommen

Stap 2: Zet de uitloper in het water

Nu je jouw stekje hebt, vul je een glas of klein vaasje met schoon water. Hier plaats je de uitloper in. Hierbij mogen de blaadjes het water niet raken. Anders kunnen ze gaan schimmelen. Als het nodig is, kan je daarom de onderste blaadjes van de uitloper verwijderen met een snoeischaar.

Zet het vaasje met het stekje niet in direct zonlicht. Dan kan de plant te snel uitdrogen. Kies daarom een plekje waar het stekje van indirect zonlicht kan genieten.

Stap 3: Wacht tot de wortels groot genoeg zijn

Nu het stekje in het water staat, zal het plantje langzaam wortels gaan ontwikkelen. Het zal zo'n 4 tot 6 weken duren voordat de wortels groot genoeg zijn om het stekje te planten. Ververs in de tussentijd het water regelmatig, zodat schimmels en bacteriën geen grip krijgen op het stekje. Als de wortels zo'n 5 centimeter groot zijn, kan je het stekje gaan verplanten.

Klimop stekken in water en in pot
Klimop stekken van grote klimop plant

Stap 4: Verplaats de klimop naar een pot

Heeft jouw hedera stekje voldoende wortels? Dan vul je een pot met potgrond, zodat je de plant hierin kunt zetten. Afhankelijk van waar je jouw nieuwe klimop plant wilt plaatsen, zet je de pot buiten of binnen.

Wil jij de klimop straks graag in de tuin planten? Dan is het verstandig om de plant buiten in een pot te laten overwinteren. Kies een beschutte plek, waar niet al te veel regen valt. Zo kan de hedera vast aan het weer wennen en een stukje groeien voordat je deze in de volle grond plant.

Als je de nieuwe klimop plant graag binnen wilt houden, is dat natuurlijk niet nodig. Geef de klimop dan binnen een fijn nieuw plekje.

Stap 5: Plant de hedera in de tuin

Wil jij je uitgegroeide stekje graag in de volle grond zetten? Wacht hier dan mee tot het voorjaar is. Je kan de hedera ook uitstekend in een pot houden. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Klimop bestsellers
  • Klimop planten thuis bezorgd
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Groen de hele winter door
Veel privacy bij gebruik als klimplant tegen een gaaspaneel
Kamerklimop
8,99
Op voorraad
Luchtzuiverende kamerplant
Geschreven door: Merel Productspecialist