Oppot- en verzorgingsinstructies voor kamerplanten

Oppot- en verzorgingsinstructies voor kamerplanten

2 februari 2022
Leestijd: 9 minuten

Je nieuwe kamerplant is binnen en je bent klaar om hem thuis te laten stralen. Maar hoe doe je dat nou precies? Met een paar simpele instructies helpen wij je verder. Hop, aan de slag!

Belangrijk voordat je begint

Je plant is al een tijdje onderweg en heeft daarom nu wat extra verzorging van jou nodig. Pak hem zo snel mogelijk uit en geef hem water, want hij heeft waarschijnlijk dorst.

Ons vernieuwde kamerplanten assortiment

Aan de slag

Yes, je plant is goed aangekomen en bijna klaar om jouw woonkamer of (thuis)kantoor op te fleuren. Een goed begin is het halve werk, zet om die reden je plant zo snel mogelijk in verse potgrond waar de plant voldoende ruimte heeft om lekker in te wortelen. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je je plant verpot en wat je hiervoor nodig hebt.

Grond

Voor een goede start van jouw kamerplant is er speciale aarde ontwikkeld. Wij adviseren om gebruik te maken van Pokon Kamerplanten Potgrond in combinatie met Pokon Hydrokorrels. Deze aarde zorgt voor de juiste voedingsstoffen voor de plant en de hydrokorrels hebben een vochtregulerende werking. Hierdoor zal je kamerplant geen natte voeten krijgen. Houd hierbij de volgende verhouding aan: 1⁄3 hydrokorrels en 2⁄3 potgrond.

Geen enkele plant is hetzelfde, sommige planten hebben een net iets andere voedingsbehoefte om optimaal te kunnen groeien dan andere planten. Om die reden is plant specifieke potgrond ontwikkeld voor Palmen, de Anthurium, de Cactus, de Bonsai en de Orchidee.



Oppotten doe je zo
Het oppotten stap voor stap uitgelegd
1
Zet de kluit van de kamerplant even in een laagje water. Laat de plant zo’n 5-10 min voor het oppotten in het water staan
2
Kies je pot, iets groter dan de kluit van de plant. Leg onderin de pot 1⁄3 Pokon Hydrokorrels voor een betere drainage. Vul de pot daarna voor 2⁄3 op met potgrond en houd ruimte over voor de kluit van de kamerplant.
3
Plaats de kamerplant in de nieuwe pot.
4
Vul de rest van de pot, rondom de kluit aan met de potgrond en druk de grond licht aan. Houd iets van ruimte over bovenin de pot zodat er met water geven geen water over de rand stroomt.
5
Om uitdroging van de grond te voorkomen kan je de toplaag van de potgrond bedekken met een dun laagje hydrokorrels.
6
Geef direct veel water of later naar behoefte wanneer je de kluit vooraf in het water hebt gezet.

Standplaats

Nu kan je de perfecte plek uit gaan zoeken voor je kamerplant. Misschien heb je dit al gedaan bij het uitzoeken van je plant. Nog beter! Voor een goede groei is de juiste hoeveelheid licht en een goed binnenklimaat heel erg belangrijk. Een gezonde plant behoudt zijn kleur, blad en is bovendien minder vatbaar voor ziektes. Op onze website kan je bij elke kamerplant informatie vinden over de meest geschikte standplaats voor je plant. Hieronder een aantal aandachtspunten om je op weg te helpen.

Groene tip:

Verpot je kamerplant om de 2 tot 3 jaar afhankelijk van de grootte van de plant en de grootte van de huidige pot. De potgrond verliest namelijk langzaam z'n luchtige en vochtabsorberende structuur die zo belangrijk is om je kamerplant gezond en gelukkig te houden. Verpot je kamerplant het liefst in het voorjaar of in de zomer.

Onze aandachtpunten voor jouw kamerplant

Wat is de perfecte lichtintensiteit?
Wat is de perfecte lichtintensiteit?

Dat jouw kamerplant natuurlijk licht nodig heeft is een feit. Maar ook hiervoor geldt dat niet alle kamerplanten dezelfde lichtbehoefte hebben. Wij raden je in ieder geval aan de kamerplant in een ruimte te zetten waar natuurlijk lichtinval is. Vaak is het zo dat hoe donkerder de de bladeren van de plant zijn, hoe minder licht deze nodig heeft. Maar ook andersom, hoe lichter de bladeren zijn hoe meer licht deze nodig hebben. Dit is een simpel trucje maar houd er rekening mee dat dit niet hoeft te gelden voor alle kamerplanten met een licht of donker gekleurd blad.

Is het zomer of winter?
Is het zomer of winter?

Het jaargetijde speelt ook een rol als het gaat om het creëren van de beste leefomgeving voor jouw kamerplant. Zo is de zon in de zomer feller en geeft meer warmte dan in de wintermaanden. Sommige kamerplanten kunnen hier niet zo goed tegen, de bladeren kunnen dan verbranden. Hoe lichter en dunner het blad is, des te sneller het blad kan verbranden. Houd er om die reden te alle tijde rekening mee dat de plant, met name in de zomerperiode, niet altijd even goed gedijt in direct zonlicht. Houdt je kamerplant daarom goed in te gaten wanneer deze dicht bij het raam staat en verplaats de plant eventueel ‘tijdelijk’ wanneer in de zomer de zon (te) fel naar binnen schijnt.

In de wintermaanden zijn er ook een aantal factoren waar je goed op moet letten. Een kamerplant wordt heel erg ongelukkig van een plekje bij een koud en tochtend raam. Zet de kamerplant in dat geval het liefst een stukje van het raam. Heb je hier geen plek voor? Zorg er dan voor dat er geen tocht door de ramen komt. Daarnaast gaat dankzij de koude wintermaanden de verwarming weer aan. Dit heeft invloed op de luchtvochtigheid in huis, waardoor je plant sneller kan uitdrogen. Een plekje iets verder van de verwarming kan in zo’n geval je plant doen opbloeien, maar ook extra besproeien doet wonderen.

Een gezond binnenklimaat
Een gezond binnenklimaat

De standplaats en het binnenklimaat zijn bepalend voor jouw kamerplant. Warme, droge radiator lucht, tocht en felle zon zijn niet goed voor de weerstand van een kamerplant en maakt ze vatbaar voor ziektes en ongewenste beestjes.

Groen tip:

Een simpel trucje dat helaas niet voor elke plant geldt: hoe donker de bladeren van de plant, hoe minder licht ze nodig hebben. Hoe lichter de bladeren, hoe meer licht ze nodig hebben.

Verzorging

De ene kamerplant is de andere niet. Iedere kamerplant heeft andere verzorgingsbehoeftes. Op onze website kan je bij elke kamerplant informatie vinden over de specifieke verzorging wensen. Zo weet je wanneer jouw tropische kanjer het gelukkigst is. Hieronder vind je een aantal standaard verzorgingsadviezen die je kunt opvolgen.

Onze verzorgingsadviezen voor jouw plant

Water geven
Maak de bladeren vrij van stof
Geef je plant regelmatig plantenvoeding
Snoei je kamergenootje om hem te laten bloeien

Signalen die aangeven dat je plant het niet zo naar zijn zin heeft

Hoewel jouw kamerplant natuurlijk niet tegen je kan praten, geeft de plant wel veel signalen die je een heleboel vertellen over zijn gezondheid. Zo zijn er een aantal kenmerkende signalen om in de gaten te houden waaruit je kan aflezen dat je kamerplant het niet zo naar zijn zin heeft. Houd er wel rekening mee dat dit richtlijnen zijn: elke kamerplant is anders en alle omstandigheden zijn anders.


Signalen
  • Signaal
  • Waarschijnlijke oorzaak
  • Oplossing
  • Hangende bladeren
  • Te weinig water
  • Ga de waterbehoefte van je kamerplant na. Gemiddeld is 1 tot 2 keer per week voldoende, maar onthoud dat dit niet voor elk type plant geldt
  • Indrogen van blad
  • Te veel water
  • Ga de waterbehoefte van je kamerplant na. Om de luchtvochtigheid te verbeteren kan je regelmatig het blad van je plant benevelen met een plantenspuit. Kijk ook eens naar de standplaats van je kamerplant: de warme radiator lucht droogt je plant uit
  • Gele bladeren
  • Te veel water
  • Ga de waterbehoefte van je kamerplant na. Gemiddeld is 1 tot 2 keer per week voldoende, maar onthoud dat dit niet voor elke plant geldt
  • Stagnerende groei
  • Plant is pot ontgroeid of te weinig plantenvoeding
  • Ga na wanneer je jouw plant voor het laatst hebt verpot. Een kamerplant moet je om de 2 tot 3 jaar verpotten afhankelijk van de grootte van de plant en pot. Bedenk ook wanneer je voor het laatst kamerplantenvoeding hebt gegeven en ga na of dit voldoende is
  • Veranderende kleur van blad
  • Tekort aan voedingsstoffen
  • Ga na wanneer jij jouw plant voor het laatst in verse potgrond hebt opgepot en wanneer je kamerplantenvoeding hebt gegeven
  • Uitvallend blad
  • Te weinig of te veel licht
  • Elke plant heeft een andere lichtbehoefte: ga daarom de lichtbehoefte van jouw kamerplant na. Je kamerplant moet in ieder geval in een ruimte staan waar natuurlijk lichtinval is
Geschreven door: Wouter Productspecialist