Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Orchidee verzorgen: wij leren je de tips en tricks!

1 april 2021
Leestijd: 8 minuten

De orchidee behoort tot één van de grootste plantenfamilies op aarde en er zijn wel meer dan 20.000 soorten. Wist je dat een orchidee al jarenlang de meest verkochte kamerplant is? Dat is ook niet zo gek, want bij de juiste verzorging heb je jaren plezier van deze betrouwbare kamerplant. Om je zo lang mogelijk te kunnen laten genieten van een prachtige bloei geven wij in deze blog tips en tricks voor het verzorgen van je orchidee.

Zo zet je jouw orchidee in een pot

Wil je jouw orchidee in een pot zetten? Orchideeën hebben luchtwortels. Dit komt omdat ze van nature in het regenwoud voorkomen. Het is dan ook van belang luchtige grond te gebruiken. Pot je orchidee daarom met orchideeëngrond. Deze grond heeft een luchtige structuur door de combinatie van potgrond en boomschors. Gewone potgrond is veel dichter van structuur en zou de wortels van de orchidee doen verstikken. Je kunt de orchideeëngrond nog aanvullen met boomschors om nog meer lucht in de plant te krijgen. Duw de grond na het planten niet te hard aan.

Orchidee verpotten

Het is aan te raden je orchidee om de twee á drie jaar te verpotten, wanneer de kamerplant haar pot is ontgroeid. Voordat je de orchidee in een nieuwe pot zet kun je slechte wortels verwijderen. Kies voor een orchideeënpot die zeker 20% groter is dan de pot waar de plant in stond. De beste periode om je orchidee te verpotten is tijdens de lente. In deze periode is de kamerplant namelijk nog in staat te herstellen van eventuele beschadigingen.

De beste standplaats voor je orchidee

De plek waar jij je orchidee neerzet is van belang voor het uiteindelijke bloeiresultaat van de plant. Een orchidee vraagt zeker licht om energie te krijgen, maar kan niet in de volle zon staan. Dan zullen de bladeren namelijk uitdrogen en verbranden. Kies dus een standplaats waar voldoende licht binnenkomt, maar waar er geen direct zonlicht op de kamerplant schijnt. Een goede plek is bijvoorbeeld in de vensterbank voor een raam op het oosten. Hier heb je 's ochtends veel licht, maar later op de dag staat de plant dan in de schaduw. In de zomermaanden krijgt de kamerplant meer licht dan gedurende andere maanden en de knoppen zullen dus ook meer opengaan in deze periode. Zet je orchidee niet vlak boven de verwarming en let ook op met tocht. Hier kan de kamerplant niet goed tegen.

Tip!

Plaats een orchidee niet naast een fruitschaal. Fruit laat de stof ethyleen vrij. Hierdoor kan de orchidee al haar knoppen laten vallen.

Je orchidee water geven

In de zomer is het raadzaam je orchidee één keer in de week water te geven. Geef in de winter ongeveer één keer in de tien dagen water. Wist je dat orchideeën dol zijn op een dompelbad? Tijdens de zomermaanden kun je dit gerust elke maand doen en tijdens de wintermaanden zo eens in de twee maanden. Wanneer je orchidee volop in bloei staat is het zelfs goed de kamerplant wekelijks van een dompelbad te voorzien. Zet de kluit voor zo’n 5 minuten in lauw water. Laat de orchidee na het dompelbad goed uitlekken, zodat er geen water op de bodem van de pot komt te liggen. Gaat onderdompelen niet omdat de orchidee bijvoorbeeld in een arrangement staat? Geef dan wekelijks een kopje water van ongeveer 50 milliliter. Naast onderdompelen is een andere optie het vernevelen van je orchidee met een plantenspuit. Deze plant kan namelijk via de bloemen, de bladeren én via de wortels vocht opnemen.

Tip!

Giet het water nooit in de kern van je orchidee, maar doe dit in de potgrond waar het blad niet groeit.

Je orchidee opnieuw laten bloeien

Veel mensen zien het opnieuw in bloei laten komen van hun orchidee als een ware uitdaging. Sommigen gooien na een bloeiperiode van drie tot zes maanden hun orchidee zelfs weg om weer een nieuwe te kopen. Dit is echter helemaal niet nodig! Hieronder geven wij een aantal tips om een herbloei van jouw orchidee tot stand te laten komen.

  1. 1.

    Snoei de orchidee wanneer deze is uitgebloeid. Knip de tak af boven het derde oog (verdikking van de tak).

  2. 2.

    Zet de plant op een koele en donkere plaats. Denk aan een temperatuur tussen de 15 en 20 graden Celsius.

  3. 3.

    Geef je orchidee regelmatig water en voeding.

  4. 4.

    Zet de kamerplant in de huiskamer wanneer de nieuwe takken zichtbaar worden en geef weer de ‘normale’ hoeveelheid water.

  5. 5.

    Vanaf het moment van snoeien duurt het zo’n 100 dagen voordat jouw orchidee weer opnieuw in bloei staat.

Voeding geven

Om van een zo lang mogelijke bloei te genieten is het raadzaam orchideeënvoeding aan het water toe te voegen. De meststof zorgt voor gezonde wortels, mooie glanzende bladeren en een sterke plant. Doe dit ongeveer één keer per twee weken. Voeg de voeding toe aan het water waarin je jouw orchidee een dompelbad gaat geven. Wil je de kamerplant extra verwennen? Gebruik dan Orchidee Powerspray. Hiervan krijgen de bladeren een mooie glans en bovendien voegt het extra voeding toe aan de plant. Let op dat je de spray niet op de bloemen gebruikt.

Kant en klare orchideeën

Nieuw: kant en klare orchideeën sets!

Kant en klare orchideeën sets voor ieder wat wils. Van voordelige set tot luxe sfeermaker met bijpassende planten, potjes en standaards. In diverse kleuren en samenstellingen verkrijgbaar, al vanaf €31,99.

Bekijk alle orchideeën sets

Meest gestelde vragen orchideeën

Met bovenstaande informatie hopen wij je al aardig op weg te hebben geholpen wat betreft het verzorgen van je orchidee. Om ons advies nog completer te maken hebben wij een kort lijstje samengesteld met de meest voorkomende problemen.

Mijn orchidee krijgt geel blad

Het blad van mijn orchidee kleurt naar donkergroen en de plant verliest haar knoppen

Mijn orchidee laat haar bloemen vallen

De bladeren van mijn orchidee zijn slap

Leuke weetjes!

  1. De phalaenopsis is in het jaar 1825 op Java ontdekt door de Nederlandse botanicus Dr. Blume.

  2. De phalaenopsis wordt ook wel vlinderorchidee genoemd, omdat de bloemen wat weg hebben van een vlinder.

  3. Een orchidee staat voor zuivere vriendschap.

  4. Brazilianen geven een zoen voor iedere bloem bij het cadeau doen van de plant.

Geschreven door: Merel Productspecialist