Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Verschillende soorten hortensia's voor in de tuin

19 mei 2022
Leestijd: 8 minuten

De hortensia is één van de populairste tuinplanten in Nederland. De grote kleurrijke bloemen zijn een lust voor het oog en trekken daardoor vlinders en insecten aan. De hortensia wordt in het Latijns ook wel Hydrangea genoemd. Wil je graag hortensia’s in de tuin, maar weet je nog niet welke soort hortensia het beste in jouw tuin past? Lees dan vooral verder!

Na het lezen van dit blog kan je uitstekend bepalen welke hortensia het beste past in je tuin. Heb je al een hortensia in de tuin en wil je deze zo goed mogelijk onderhouden? Bekijk dan ons artikel over hortensia’s snoeien.

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

Maak kennis met de boerenhortensia, die ook wel de Hydrangea macrophylla wordt genoemd. Deze hortensia bloeit mooi in de tuin en verkleurt meerdere keren per jaar. Om die reden is de boerenhortensia erg populair in Nederland. Een boerenhortensia heeft veel water nodig. Daarom is het verstandig om de plant tweemaal per week water te geven en tijdensin een droge zomer dit dagelijks te doen.

Daarnaast kan deze hortensia in de volle zon staan, altijd in een vochtige grond. Gemiddeld kan de Hydrangea macrophylla tot wel 1,5 meter hoog worden. Vanaf half juni tot ver in de nazomer is deze tuinplant in volle bloei. De boerenhortensia komt voor in verschillende kleuren. Zo heb je bijvoorbeeld de prachtige Hydrangea macrophylla wit die goed past in elke soort tuin.

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De pluimhortensia, ook wel de Hydrangea paniculata genoemd, heeft kegelvormige bloemen en kan soms wel 2 meter hoog worden. Dat is een stuk hoger dan de meeste soorten hortensia’s en daarom kan je deze plant een grote hortensia noemen. Net als de berghortensia is de pluimhortensia ook een winterharde tuinplant.

De bloeiperiode van de pluimhortensia start in juli en eindigt in september. Daarnaast heeft de pluimhortensia, net als de boerenhortensia, diverse variaties in kleuren. De meest voorkomende pluimhortensia is de Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’.

Pluimhortensia 'Limelight'

Door de lichtgroene bladeren en bollen is de Hydrangea paniculata 'Limelight' een mooie blikvanger in je tuin. Deze hortensia soort bloeit nog lang door, tot in oktober. Je kan er dus lang van genieten.

De ‘Limelight’ hortensia wordt niet erg groot. Deze plant bereikt namelijk een hoogte tussen de 1 en 2 meter. Wat erg fijn is aan deze hortensia is dat de plant erg sterk is. Ben je dus op zoek naar een soort dat minder kwetsbaar is? Dan is deze hortensia soort zeker iets voor jou.

Pluimhortensia 'Vanille Fraise'

De Hydrangea paniculata ‘Vanille Fraise’ heeft prachtige verkleurende bloemen. De bloemen van de hortensia verkleuren van wit naar roze en in het najaar tot donkerrood. Bovendien kenmerkt de ‘Vanille Fraise’ zich door de mooie rode bladstelen en door het feit dat deze pluimhortensia op stam groeit.

Deze hortensia heeft grote kegelvormige bloempluimen die gevuld zijn met schutbladeren. De schutbladeren zorgen voor een volle uitstraling. Net als de ‘Limelight’ bereikt de ‘Vanille Fraise’ een hoogte van twee meter. Een groot voordeel aan deze hortensia’s is dat ze relatief makkelijk te vormen zijn in een gewenst model.

Pluimhortensia 'Grandiflora'

De Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’ is een van de bekendste hortensia soorten in de moderne tuin. Tevens behoort de ‘Grandiflora’, samen met de ‘Annabelle’, tot de meest verkochte hortensiasoort in Nederland en België en wel met een goede reden! De ‘Grandiflora’ heeft grote witte puntvormige bloemen, die in de loop van het seizoen naar purperrood verkleuren. Deze bloemen verschijnen vanaf juli.

De ‘Grandiflora’ is een winterharde plant die uitstekend bestand is tegen vorst (tot wel -25 graden Celsius). Deze hortensia staat het liefst op een zonnige plek in je tuin. De bloemen van de ‘Grandiflora’ kunnen tot wel 40 cm hoog worden en de hortensia zelf tot wel 3 meter! Dat maakt deze plant geschikter voor een grotere tuin of border.

Berghortensia (Hydrangea heteromalla)

Een winterharde hortensia met een oorsprong uit het Verre Oosten. Zo zou je de berghortensia kunnen omschrijven. De Hydrangea serrata staat erom bekend dat deze, naast het wegknippen van uitgebloeide bloemen, haast nooit gesnoeid hoeft te worden. Daarnaast is deze hortensia compacter dan andere soorten.

Fluweelhortensia (Hydrangea aspera macrophylla)

De fluweelhortensia kan je herkennen aan de prachtige groene fluweelachtige bladeren. In het midden zitten kleine lila bloemetjes en daaromheen witte randbloemen. Deze soort lijkt daarom veel op de berghortensia. Daarnaast zijn beide hortensia’s winterharde planten.

De bloeiperiode van de Hydrangea aspera macrophylla begint in de volle zomer in juli en eindigt eind augustus. Het is zeker niet de grootste hortensia soort, maar ook niet de kleinste. Deze tuinplant kan namelijk een hoogte bereiken van 2,5 meter.

Klimhortensia (Hydrangea anomala)

De Hydrangea anomala is met recht de grootste hortensia soort! De klimhortensia kan tot een hoogte van wel 20 meter klimmen. Het is echter niet een hele snelle klimmer, want deze hortensia doet er wel een paar jaar over om zo hoog te komen. Een bekende klimhortensia soort is de Hydrangea anomala ‘Petiolaris’.

Net als bij andere hortensia soorten kan je bij de klimhortensia zwakke of zieke takken verwijderen in februari of maart. Het is aan te raden om de klimhortensia slechts één keer in de drie jaar te snoeien. Een goede keus voor als je niet veel tijd hebt om de tuinplant te verzorgen. De klimhortensia bloeit van juni tot juli. De echte snoei doe je pas na de bloeiperiode in juli.

Tot slot komt de klimhortensia het beste tot haar recht op een plek in de halfschaduw of schaduw. In de volle zon droogt de plant snel uit en heeft ze extra water nodig.

Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)

Met kegelvormige bloemen is de eikenbladhortensia, ook wel Hydrangea quercifolia genoemd, een opvallend aanzicht in de tuin. Wanneer de eikenbladhortensia in de volle zon staat, krijgt ze een prachtige herfstbruine kleur. Tijdens de bloeiperiode in juli en augustus verkleuren de blaadjes van wit naar een rode of rozige kleur.

De Hydrangea quercifolia is een kleine hortensia soort en wordt maximaal 1 meter hoog. De beste plaats voor deze hortensia is op een plek met halfschaduw. Als je de eikenbladhortensia in de volle zon zet is het belangrijk om vaak water bij te gieten.

Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens)

De sneeuwbalhortensia heeft haar naam te danken aan de grote witte ballen die lijken op een sneeuwbal. Eigenlijk is de sneeuwbalhortensia een bijnaam, want deze hortensia soort wordt ook wel boomhortensia genoemd. Naast de twee Nederlandse namen wordt ook de Latijnse naam veel gebruikt, namelijk Hydrangea arborescens. In de maanden juli tot september bloeit deze soort het hardst.

Je kan de sneeuwbalhortensia het beste snoeien aan het einde van de winter. In februari of de eerste dagen van maart moet je alle takken terugsnoeien tot 10 à 20 centimeter. In de lente komen de mooie sneeuwballen weer terug.

Hydrangea arborescens 'Annabelle'

De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ is een zeer bekende hortensia soort. De ‘Annabelle’ valt op omdat ze een hele sterk plant en volledig winterhard is. Het is dus sterk genoeg om alle weertypen te doorstaan! De bloemen van ‘Annabelle’ zijn bolvormig, wit van kleur en hebben een doorsnee van 30 cm. In het najaar verkleuren de bloemen naar paars of bruin.

Wanneer je een ‘Annabelle’ gaat planten, kan deze plant het beste op een zonnige plek worden gezet, maar ze doen het ook goed in de halfschaduw. Als je de ‘Annabelle’ in de zon zet is het wel belangrijk dat je de plant voldoende water geeft. De ‘Annabelle’ kan tussen de 1 en 1,5 meter hoog worden.

Is de hortensia giftig?

De hortensia is een giftige tuinplant. Je hoeft niets te vrezen als je de hortensia hebt aangeraakt. Zolang je maar niet van deze tuinplant gaat eten is er niets aan de hand. Voor honden en katten is de hortensia ook giftig, dus let erop dat ze niet per ongeluk een stukje opeten. Mocht dit toch gebeurt zijn, neem dan contact op met de dierenarts!

Geschreven door: Merel Productspecialist