Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Bamboe in je tuin? Ontdek verschillende bamboesoorten

19 mei 2022
Leestijd: 8 minuten

Steeds meer mensen kiezen voor verschillende soorten bamboe in hun tuin. De winterharde plant is dan ook op veel plekken toepasbaar. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste bamboesoort kiest. Verschillende soorten bamboe hebben namelijk allemaal hun eigen karakter. Zo zijn er woekerende soorten, die binnen no time je hele tuin kunnen overnemen, maar ook niet woekerende soorten. Er zijn hoge bamboesoorten, die het goed doen als haag. Een lagere bamboesoort is vaak ook een fijne aanwinst in je tuin, bijvoorbeeld langs de vijver.

Welke bamboe planten je kiest, ligt dan ook helemaal aan wat jij voor ogen hebt. Om je op weg te helpen zetten we verschillende soorten bamboe voor je op een rijtje. Zo kies jij makkelijker welke soort geschikt is voor in jouw tuin.

Wouter Plant

Hulp nodig bij bamboe planten uitzoeken?

Beantwoord enkele vragen en vind de perfecte bamboe.

Wat is bamboe precies?

Voor we je meer uitleg geven over de verschillende soorten bamboe waar je uit kunt kiezen, vertellen we je graag eerst wat bamboe nou precies is. Bamboe is een houtachtige plant die behoort tot de siergrassen. Hoewel het dus op hout lijkt, is het eigenlijk gras. De plant komt oorspronkelijk uit verschillende gebieden in Azië. Toch doet de plant het in ons klimaat behoorlijk goed. Bamboe is een onderhoudsvriendelijke plant. Het verzorgen en snoeien van bamboe is niet heel ingewikkeld. Met een paar simpele handelingen houd je de plant al tevreden. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen voor deze plant in hun tuin kiezen.

Bamboe is niet alleen onderhoudsvriendelijk, maar groeit ook nog eens razendsnel. De meeste bamboesoorten groeien tussen de 25 centimeter en 1 meter per jaar. Dat betekent dat de plant je tuin lekker snel groen maakt. Bovendien blijft de plant zowel in de zomer als in de winter groen. Zo geeft bamboe je tuin altijd kleur. Tegelijkertijd is de snelle groei van de bamboe een van de grootste nadelen. De plant staat er om bekend snel te woekeren. Dan heb je opeens niet alleen meer een mooie haag of border vol bamboe, maar staat je hele tuin vol met het spul. Niet helemaal wat je voor ogen had. Gelukkig bestaan er ook niet woekerende soorten bamboe én zijn er manieren om woekerende bamboe in toom te houden. Wel zo prettig.

Als we naar verschillende soorten bamboe kijken, is het woekeren dan ook de belangrijkste eigenschap om naar te kijken.

Verschil woekerende en niet woekerende bamboe

Niet woekerende bamboe

Of bamboe door je tuin heen woekert heeft te maken met de ondergrondse uitlopers van de plant. Niet woekerende soorten hebben deze ondergrondse uitlopers niet. Niet woekerende bamboesoorten groeien ondergronds in een pol of bamboe kluit. Naarmate de plant groeit zal de pol van de plant groter worden, maar er komen geen uitlopers uit de kluit. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de bamboe je tuin gaat overheersen.

Zoek jij niet woekerende bamboe? Dan is Fargesia bamboe een goede keuze. Van deze soort bamboe hebben we verschillende ondersoorten in het assortiment.

Fargesia murieliae 'Moontears'

De sterke bamboesoort ‘Moontears’ is zeer geschikt voor vormsnoei. Hierdoor is deze soort een goede vervanger voor de buxus, die snel last heeft van buxusmot. Bamboe ‘Moontears’ heeft groot, vol blad en een compacte groei. De Rufa ‘Moontears’ kan ook als haag of bodembedekker worden aangeplant. Zo creëer je privacy en extra veel groen in jouw tuin!

Bekijk de Fargesia murieliae 'Moontears'

Fargesia nitida 'Black Pearl'

Deze bijzondere bamboe met donkerpaarse tot zwarte halmen is een echte aanwinst voor elke tuin. De 'Black Pearl' is een niet woekerende en bovendien zeer sterk bamboe. De donkere stengels contrasteren mooi met de creme kleurige schutbladeren van het frisgroene blad. De bamboe heeft een volle groeiwijze die makkelijk compact te houden is en is daarom ook zeer geschikt voor in pot.

Bekijk de Fargesia nitida 'Black Pearl'

Fargesia 'Rufa'

De Fargesia 'Rufa' is de meest verkochte bamboe soort in Nederland. Het is een middelgrote bamboesoort met een bossig karakter waardoor de plant iets kan gaan overhangen. Deze bamboe wordt zo'n 2 tot 3 meter hoog en 1 meter breed. De Rufa is erg winterhard en overleeft temperaturen tot ver onder nul. Ook kan de plant zowel in de zon als in de schaduw staan. Dat maakt de plant erg geliefd in ons onvoorspelbare klimaat.

Bekijk de Fargesia 'Rufa'

Fargesia murieliae 'Winter Joy'

De Fargesia murieliae 'Winter Joy' is een goede keuze als je een dichte haag wil aanplanten. De plant groeit razendsnel en wordt zo'n 4 meter hoog. De stengels hebben een groengele kleur en de bladeren zijn frisgroen. In de winter verkleuren de stengels en worden ze donkerder.

Bekijk de Fargesia murieliae 'Winter Joy'

Fargesia robusta 'Campbell'

De Fargesia robusta 'Campbell' heeft een wat bossige groei met glanzende smalle bladeren. De plant kan goed tegen de zon en heeft zowel 's zomers als 's winters een mooie groene kleur.

Bekijk de Fargesia robusta 'Campbell'

Fargesia robusta 'Pingwu'

De decoratieve Fargesia robusta 'Pingwu' valt op door zijn diepgroene stengels met witgele schutbladeren. Dit geeft de plant direct een opvallend tintje. De 'Pingwu' wordt maximaal 4 meter hoog en 1,5 meter breed. De 'Pingwu' lijkt op het eerste gezicht veel op de 'Campbell'. Dat klopt, want ze hebben veel met elkaar gemeen. Het grootste verschil zit hem in de groeiwijze, de 'Pingwu' wordt namelijk iets groter en groeit breder en minder rechtop dan de 'Campbell'.

Bekijk de Fargesia robusta 'Pingwu'

Fargesia 'Obelisk'

De Fargesia 'Obelisk' is een rechtopgaande bamboe met lichtgroene bladeren. Dit contrasteert mooi met de groene stengels. Nieuwe stengels zijn groen en verkleuren naar geel/bruin naarmate de plant ouder wordt. De plant heeft een sierlijk uiterlijk en doet het zowel in de volle grond als in een pot goed.

Bekijk de Fargesia 'Obelisk'

Fargesia 'Jiuzhaigou'

De niet woekerende bamboe 'Jiu' (Fargesia 'Jiuzhaigou') valt vooral op door de stengels van de jonge plant. Deze zijn groen, maar krijgen in de zon een roodachtige waas. Vooral in het voorjaar is dit goed zichtbaar. De 'Jiuzhaigou' heeft frisgroene smalle bladeren en de plant wordt tussen de 2 en 3 meter hoog.

Bekijk de Fargesia 'Jiuzhaigou'

Woekerende bamboe

Zoek jij juist een bamboesoort die wél woekert? Bijvoorbeeld omdat je je eigen bamboebosje wil aanleggen in je tuin? Zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt in de tuin. Ook een wortelbegrenzer helpt je bij het in toom houden van de woekerende soorten. Dan staat niets je meer in de weg om een woekerende bamboe plant in je tuin te zetten.

Phyllostachys bissetii

De krachtige Phyllostachys bissetii wordt ook wel woekerende reuzenbamboe genoemd. De plant wordt tussen de 5 en 8 meter hoog. De stengels van de plant worden tussen de 4 en 5 centimeter dik. De plant heeft glanzende groene bladeren en een stengel die met de tijd verkleurt van grijsgroen tot diepgroen.

Bekijk de Phyllostachys bissetii

Phyllostachys nigra

Als je een echte blikvanger in je tuin zoekt, is de Phyllostachys nigra absoluut het overwegen waard. Deze woekerende zwarte lakbamboe heeft opvallende zwarte stengels. De groene blaadjes steken hier prachtig bij af. De Phyllostachys nigra kan 5 meter hoog worden en behoort daarmee tot een van de hoge bamboesoorten. Dit alles maakt van de Phyllostachys nigra een echte eyecatcher in elke tuin.

Bekijk de Phyllostachys nigra

Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'

De slanke woekerende groene kaarsbamboe (Semiarundinaria fastuosa 'Viridis') is een snelle groeier. De plant wordt uiteindelijk tussen de 4 en 6 meter hoog. De donkergroene stengels hebben opvallende licht gekleurde schutbladeren. De 'Viridis' wordt gekenmerkt door een opgaande groei en halmen die dicht op elkaar staan.

Bekijk de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'

Pseudosasa japonica

De Pseudosasa japonica staat ook bekend als Japanse bamboe. De plant wordt zo'n 2,5 meter hoog en behoorlijk breed. De lange bladeren hebben een duidelijke gele nerf. De stengels van de plant staan dicht bij elkaar, wat een mooi compact effect geeft.

Bekijk de Pseudosasa japonica

Phyllostachys aurea

De Phyllostachys aurea wordt ook wel de woekerende goudbamboe genoemd. Waar deze naam vandaan komt, is direct duidelijk. De bamboe heeft namelijk opvallende goudgele stengels. De stengels beginnen groen, maar worden geler naarmate de plant ouder wordt. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe geler de stengels worden. De plant bereikt uiteindelijk een lengte van zo'n 4 meter.

Bekijk de Phyllostachys aurea

Bamboesoorten voor in potten

Wil jij de bamboe niet in je tuin, maar in een pot of bak zetten? Dat kan ook zeker. Zo geef je je terras of balkon eenvoudig een Oosters tintje. Niet elke soort bamboe is geschikt voor in een pot. De niet woekerende Fargesia soorten zijn allemaal geschikt voor in een pot. Bij de woekerende soorten moet je iets meer uitkijken. De wortels van deze planten zijn namelijk zo sterk, dat ze zomaar door je pot heen kunnen breken. Daar zit je niet op te wachten.

Wil je toch graag een woekerende bamboe plant in een pot? De woekerende zwarte lakbamboe leent zich hier goed voor. De bamboe plant zal wel minder uitbundig groeien dan als hij met z’n wortels in de volle grond staat. Ook de woekerende reuzenbamboe kan je veilig in een pot zetten. Kies wel altijd een stevige pot met meer dan voldoende ruimte.

Bamboe als haag of in de border

Zie jij een mooie haag van bamboe voor je? Dan is de Fargesia murieliae 'Winter Joy' een echte aanrader. Maar ook de andere Fargesia soorten zijn erg geschikt als haagplant. De niet woekerende bamboe 'Campbell' heeft bijvoorbeeld een hele mooie opgaande compacte groei. De niet woekerende bamboe 'Obelisk' heeft daarentegen ook aan de onderkant redelijk wat bladvorming en bereikt een hoogte van 4 meter. Ideaal dus om nieuwsgierige blikken uit de tuin te weren. Of kies bijvoorbeeld voor woekerende goudbamboe of woekerende zwarte lakbamboe voor een uniek effect.

In de border is het aan te raden om een niet woekerende bamboe soort te kiezen. Anders komen andere planten in je border al snel in de problemen. Heb je je zinnen gezet op een woekerende versie? Neem dan in ieder geval de juiste voorzorgsmaatregelen en gebruik een wortelbegrenzer om de bamboe in bedwang te houden.

Welke bamboe plant voor in jouw tuin?

Het kiezen van een soort bamboe heeft dus vooral te maken met wat je voor ogen hebt. De niet woekerende soorten kunnen eigenlijk overal in je tuin worden aangeplant. Ook in potten doen deze soorten het goed. Met woekerende bamboe moet je iets meer uitkijken. Als je zeker wilt weten dat de bamboe netjes op z'n plek blijft moet je aan de slag met bijvoorbeeld wortelbegrenzers. Toch zijn er een aantal woekerende soorten die een echte aanwinst zijn voor je tuin. Zo is de zwarte lakbamboe iets meer werk qua onderhoud, maar heb je hiermee wel een echte eyecatcher te pakken. Dat is de moeite dan wel waard.

Bamboe bestsellers
  • Bamboe direct vanaf de kwekerij
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Bossige bamboe
Opgaande strakke groei
Solitaire eyecatcher

Twijfel je over welke soort bamboe geschikt is voor jouw plannen? Neem dan gerust contact op met onze experts. Of vul onze bamboe keuzehulp in. Samen zorgen we ervoor dat je de bamboe krijgt waar je echt blij van wordt. Niets meer en niets minder.

Wouter Plant

Hulp nodig bij bamboe planten uitzoeken?

Beantwoord enkele vragen en vind de perfecte bamboe.
Geschreven door: Wouter Productspecialist