Bamboe snoeien: 9 tips om bamboe te snoeien en te verzorgen

Bamboe snoeien: 9 tips om bamboe te snoeien en te verzorgen

5 februari 2021
Leestijd: 8 minuten

Bamboe is dé plant bij uitstek om een oosterse tuin te creëren of een oosters tintje aan jouw tuin te geven. Met het juiste onderhoud is het een decoratieve plant die een mooie toevoeging is voor tuin én terras. In deze blog vertellen we je alles over het verzorgen en snoeien van bamboe. Wij geven je daarnaast tips over mooie combinaties met bamboe.


Gebruik anti-worteldoek voor woekerende bamboe

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er twee soorten bamboe: niet-woekerende en woekerende soorten. Een niet-woekerende bamboesoort maakt geen ondergrondse uitlopers. Woekerende bamboe doet dit wel en kan zich dus verspreiden door je tuin.


Om dit tegen te gaan kun je gebruikmaken van wortelbegrenzer. De wortels van bamboe kunnen niet door het doek heendringen. Kies een ruime plek waar je de bamboe plant. Leg de wortelbegrenzer om de bamboeplant heen en laat dit doek 5 centimeter boven de grond uitsteken. Dit zorgt ervoor dat worteluitlopers die net onder de oppervlakte ontstaan niet over de begrenzer heen groeien. Geef genoeg water, want de grond rondom de wortels van de bamboe wordt sneller droog als er wortelbegrenzer is geplaatst.


Tip: plant woekerende bamboe niet dicht bij een vijver. De uitlopers kunnen namelijk door de vijverfolie heen prikken.


De bamboe Fargesia soorten zijn op dit gebied iets makkelijker in de verzorging. De groei van deze niet woekerende bamboesoort blijft beperkt tot een compacte kluit waardoor je dus niet genoodzaakt bent om een wortelbegrenzer te plaatsen.

Je bamboe water geven

Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken. Een licht vochtige grond is ideaal. Houd je planten zeker tijdens warmere dagen daarom goed in de gaten.

Tip: laat jouw bamboe plant niet uitdrogen

Bamboe planten in bak zijn extra gevoelig voor uitdroging. Geef regelmatig water en extra tijdens warmere dagen. Kies een pot met een gat onderin en voeg Pokon Hydrokorrels toe onderin de pot zodat het water goed weg kan lopen.

Voeding voor bamboe

Het bemesten van bamboe zorgt ervoor dat de plant krachtig groeit en een sterk wortelgestel krijgt. Pokon Bamboe mest verbetert de bodemstructuur en maakt je plant sterker zodat deze beter bestand is tegen ziektes, plagen en vorst. Ook in de winter ben je dan verzekerd van een gezonde en sterke plant. Geef je bamboe 2 keer per jaar voeding voor een optimaal resultaat. De beste tijd hiervoor is in de vroege lente en in de zomer. Geef je bamboe in de volle grond 40 tot 50 gram mest. Jonge bamboe planten en planten in pot hebben iets minder nodig. Geef deze planten 20 tot 25 gram mest.

Bamboe snoeien

Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar. Het eerste jaar is snoeien nog niet nodig. Na het eerste jaar kan je beginnen met snoeien. Je snoeit bamboe om de plant te verjongen of hem mooi in vorm te houden. Een bamboe maakt nieuwe scheuten aan vanuit de wortels. Dit betekent dus dat op bestaande scheuten geen nieuwe uitlopers komen. Door regelmatig te snoeien ontstaan meer nieuwe scheuten van onderaf en wordt de bamboe voller.

Snoeien om de bamboe te verjongen

Door regelmatig oude, dikke of lelijke stengels net boven de grond te snoeien verjong je de plant. Ook uitstekende stengels aan de zijkant van de plant kan je wegsnoeien. Wanneer je de stengels van de plant uitdunt krijgt de bamboe meer ruimte en licht, waardoor nieuwe bladeren zich kunnen ontwikkelen. Er gaat meer energie naar de vorming van nieuwe, en het verbeteren van bestaande stengels, waardoor de bamboe mooier gaat groeien.

Bamboe snoeien om de plant in vorm te houden

Bamboe planten groeien ontzettend hard. Als je hem mooi in vorm wilt houden is het dus belangrijk dat je hem af en toe weer netjes in vorm knipt. Dit is een vrij simpel klusje. Het is eigenlijk niets meer dan de nieuwe bamboe uitlopers op dezelfde hoogte afknippen als de rest van de haag. Wil je je bamboe graag in zijn geheel inkorten? Snoei de plant dan op de gewenste hoogte af. Ook als je de plant minder breed wilt hebben kan je hem aan de zijkant smaller knippen. Wil je juist meer scheuten aan de zijkant en een bredere bamboe? Snoei dan alleen de top bij.

Bamboe snoeien met Gardena snoeischaar

Snoeitips per situatie

In welke maand je bamboe moet snoeien, is afhankelijk van het soort bamboe. Een Phyllostachys aurea hoef je bijvoorbeeld maar weinig te snoeien. De lelijke halmen verwijderen en één keer per jaar op de gewenste hoogte terugsnoeien is voldoende. Ook de reden waarvoor je de bamboe snoeit is belangrijk. Denk aan het mooi houden van je haag of omdat de plant bijvoorbeeld schade heeft opgelopen door vorst. Wij geven je wat voorbeeldsituaties met een bijbehorend snoeiadvies.

  1. 1.

    Je bamboe ziet er niet meer mooi uit

    Een bamboestengel gaat ongeveer 6 tot 8 jaar mee. Het kan zijn dat je bamboe er na een tijd niet mooi meer uitziet door oude en lelijke halmen. Is dit het geval? Snoei deze halmen dan weg. Dit doe je na de winter en/of aan het eind van de zomer. In dit geval spreken we van het verjongen van de plant. Bij het verjongen van de plant knip je de oude stengels zo dicht mogelijk bij de grond af.

  2. 2.

    Bamboe snoeien na vorstschade

    Wanneer het een strenge winter is, kan het zijn dat jouw bamboe beschadigd is door vorst. Deze scheuten snoei je flink af om de plant te verjongen. Snoeien na vorstschade doe je tussen april en juni als de scheuten alweer iets beginnen uit te lopen. Houd er rekening mee dat het herstel van hoger groeiende bamboesoorten moeizaam kan gaan. Dit komt omdat de plant uitgeput raakt door het herstel. Laagblijvende bamboe herstelt makkelijker.

  3. 3.

    Je hebt een haag van bamboe

    Heb jij een haag van bamboe in je tuin en wil je deze mooi in vorm houden? Snoei deze dan in augustus en september. Je snoeit de zijtakken die buiten de vorm van jouw haag groeien en de uitlopers bovenop de haag weg. Knip ook jaarlijks enkele oude scheuten onderaan af om de vorming van nieuwe scheuten te stimuleren. Voor je het weet staat jouw bamboehaag er weer strak bij.

  4. 4.

    Bamboe is te hoog

    Heb je jouw bamboe flink laten groeien en vind je de plant nu eigenlijk te hoog? Kort dan de toppen van de bamboescheuten in. Het is raadzaam het inkorten te doen in de maanden augustus of september. De meeste groei is dan namelijk voorbij.

Jouw bamboe snoei benodigdheden

Help het blad van mijn bamboe wordt geel en is verdord, wat nu?

We willen natuurlijk allemaal een mooie groene bamboe. Bamboe is een groenblijvende plant, maar ook deze zal op termijn zijn blad verliezen. Het verliezen van het blad, hoort bij het natuurlijke proces van bamboe. Gelukkig verliest de plant niet al zijn bladeren tegelijk waardoor we toch kunnen blijven genieten van een mooie groene plant. Heeft je bamboe ineens in meerdere mate last van bladuitval, verdorren de bladeren en/of wordt het blad geel? Dit kan een van de volgende oorzaken hebben:

  1. Te vochtige grond of teveel water:

    Bamboe houd van water, veel water. Drassige grond en stilstaand water, vindt een bamboe plant niet fijn. Geef regelmatig water en zorg dus dat het water goed weg kan lopen. Blijft er veel water in de grond staan? Probeer dan iets aan de drainage van het water te verbeteren, door bijvoorbeeld Pokon Hydrokorrels in een plantenbak toe te voegen, of geef minder water.

  2. Te weinig water:

    Zorg dat je bamboe nooit te droog staat. Een druppelsysteem kan hierbij uitkomst bieden. Een bamboe in pot of een bamboe waarbij een wortelbegrenzer is geplaatst, heeft een grotere waterbehoefte dan een plant in de volle grond. Zorg ervoor dat de bodem altijd licht vochtig is. Gebruik bijvoorbeeld Pokon hydrokorrels onderin een plantenbak om het water goed af te voeren.

  3. Verkeerde standplaats:

    Bamboe houd niet van wind. Zorg daarom voor een mooi beschut plekje die vooral niet te heet is.

  4. Te weinig voeding:

    Is geen van bovenstaande het probleem? Geef de bamboe dan wat extra voeding. Wij adviseren bamboe planten 2 keer per jaar te bemesten met Pokon Bamboe mest. Deze mest bevat voor 120 dagen belangrijke voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede bodemstructuur en uiteindelijk een sterkere plant.

Het verpotten van je bamboe

Staat jouw bamboe in een pot? Dan is het aan te raden elke 2 á 3 jaar de plant te verpotten. De wortels van bamboe groeien namelijk snel. Je weet dat je bamboe toe is aan een nieuwe pot als de wortels onderuit de pot groeien of helemaal tegen de rand van de pot aanzitten. Verpot naar een pot die zeker 20% groter is dan de pot waar die in staat. Het verpotten kan je het beste doen in het voorjaar. Dit vanwege het feit dat bamboe in deze periode genoeg energie heeft om eventuele schade, die tijdens het verpotten is ontstaan, te herstellen.

Het verpotten van je bamboe stap voor stap

  1. 1.

    Controleer voordat je begint of de plantenbak een gat heeft aan de onderkant van de pot. Zo niet, gebruik een boormachine om minimaal 2 gaten te boren in de onderkant van de plantenbak.

  2. 2.

    Vul de pot voor ⅓ met hydrokorrels.

  3. 3.

    Vul de pot verder aan met pokon potgrond. Houd wat ruimte over voor de plant.

  4. 4.

    Plaats de bamboe in de pot.

  5. 5.

    Vul de pot verder aan met pokon potgrond en druk de grond licht aan.

Bekijk onze instructievideo waarin wij stap voor stap uitleggen hoe je bamboe in een pot plant.

Bamboe winterklaar maken

Maak jouw bamboe klaar voor de winter. Leg in november aan de voet van de bamboeplant een laagje bladeren of bijvoorbeeld een laagje houtsnippers. Dit zorgt voor extra winterbescherming. Sneeuwt het in de winter? Schud de sneeuw dan van de bamboe wanneer dit op de plant blijft liggen. Staat jouw bamboe in een pot? Bescherm deze dan met een afdekhoes. Deze hoes beschermt goed tegen strenge vorst.

Winter checklist bamboe

  • Bamboe in pot inpakken met winterafdekvlies

  • De wortels beschermen met bladeren of houtsnippers

  • Sneeuw verwijderen van de bamboe

Prachtige Oosterse sferen met jouw bamboe

Bijzondere combinaties met bamboe

Combineer bamboe met andere vaste planten en struiken en maak de mooiste combinaties. De acer, ook wel Japanse esdoorn genoemd, kun je prima combineren met bamboe. De acer heeft een oosterse uitstraling en een opvallend kleurrijk blad. Kijk ook eens naar de nandina domestica (hemelse bamboe). Dit is een sierheester met sierlijke bladeren die in de herfst rozerood kleuren. De aucuba japonica ‘Crotonifolia’ is een groenblijvende struik die oorspronkelijk uit Japan komt. In Nederland staat de aucuba ook wel bekend als de broodboom. Zoals je ziet kun je met bamboe dus alle kanten op!

Wouter Plant

Hulp nodig bij bamboe planten uitzoeken?

Beantwoord enkele vragen en vind de perfecte bamboe.
Geschreven door: Chevez Productspecialist