De hortensia is een geliefde tuinplant. De plant is een makkelijke bloeier en kent bovendien nog veel meer voordelen. Over het algemeen is de hortensia makkelijk in onderhoud. Toch moet je op een aantal dingen letten. Lees hier hoe je de hortensia moet bemesten, ziektes bestrijdt en water geeft.
Het is raadzaam om een hortensia regelmatig water te geven. Je kan een hortensia het beste twee keer per week een kleine hoeveelheid water geven, ongeveer 250 ml per keer. In de zomermaanden en warme dagen kan je dit bijvoorbeeld vroeg in de ochtend en in de avond doen. Op deze momenten is de plant namelijk in rust. Belangrijk hierbij is dat de hortensia grond licht vochtig blijft en er geen laagje water staat, zodat het zuurstof kan opnemen.
Als je in de zomermaanden een kleurrijke en gezonde hortensia in je tuin wil hebben, is het noodzakelijk om de plant te bemesten. Het bemesten van een hortensia wordt meestal in het voorjaar gedaan, in maart of april, direct na het snoeien. In het begin van juli kan je een hortensia extra mest geven, mits je dit doet volgens de gewenste hoeveelheid.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Een hortensia kan prima de winter overleven mits deze goed in de volle grond geplant is. Bij jonge hortensia’s en hortensia’s in pot is het wel verstandig om voor wat beschutting te zorgen. Het is niet nodig om een hortensia in de winter te snoeien. Dit doe je pas na de winter, dus in de maanden maart of april.
Wil je meer weten over het snoeien van een hortensia? Dan raden we je aan om ons volledig stappenplan door te nemen.
Alle soorten hortensia’s zijn niet erg gevoelig voor aantasting door ziektes en plagen, wanneer je de plant voldoende water en voeding geeft. Deze kans wordt wel groter als je de plant te veel voeding geeft. Hierdoor wordt een hortensia juist wel een aantrekkelijk doelwit voor ziektes en plagen. Met onze bestrijdingsmiddelen zorg je ervoor dat de hortensia geen last krijgt van ongewenste gasten.
Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door schimmels op een blad. Hierbij ontstaan vlekken op de bladeren die zich steeds verder over de plant verspreiden Uiteindelijke zullen ook de nieuwe bladeren en scheuten die in het voorjaar ontstaan verdorren. Het bestrijden van bladvlekkenziekte is ingewikkeld. In dit geval is voorkomen dus beter dan genezen.
Wanneer je hortensia toch besmet raakt kan je bijvoorbeeld besmette bladeren en scheuten afknippen. Zorg er dan voor dat je deze vernietigt en NIET op de composthoop gooit. In dat geval kan de ziekte je hele tuin aantasten. Daarnaast kan je een bestrijdingsmiddel gebruiken, zoals een Pokon Tegen Schimmels.
Een woldopluis is een schildluis, dat in mei en juni een spinsel kan achterlaten op een blad. Dit spinsel is wollig, wit van kleur en bevat eitjes. Uit deze eitjes komen nieuwe luizen die je hortensia kunnen aantasten. Deze zijn heel moeilijk te bestrijden. Het beste wat je kunt doen is in het beginstadium de bolletjes eruit knijpen. Ook kun je met de tuinslang de wolluis van de hortensia stam spuiten.
Daarnaast geef je de hortensia compost, voeding en veel water. Bij een goede verzorging is de hortensia namelijk sterk genoeg om de wolluis tegen te houden.
Gele bladeren bij een hortensia is vaak een gevolg van een tekort aan voedingsstoffen en/of water. Ook kan er teveel kalk in de grond zitten. Je kunt dit het beste verhelpen door de plant op de lange termijn voldoende en regelmatig water te geven. Ook kan je de hortensia bemesten met mest die ijzer en magnesium bevatten. Dit werkt echter voor korte duur.
Het kan ook voorkomen dat bladeren van een hortensia zich gaan krullen of bruin worden. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan komen door hitte of teveel zonlicht, te weinig water of doordat ze uitgebloeid zijn. Je kan dit verhelpen door een hortensia te verplaatsen (eventueel naar een plek met meer schaduw) of water te geven.