Rucola of raketsla (Eruca sativa) is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). De plant komt van nature voor op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika. In de 1980er jaren is rucola ook in Noord-Europa in de belangstelling gekomen. In 1981 is rucola door de firma Tubbergen in Nederland geïntroduceerd. In het Middellandse Zeegebied wordt rucola al sinds de Middeleeuwen geteeld. De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter. Bij de smaak spelen de isothiocyanaten, speciaal het 4-methylthio-butylisothiocyanaat en het 5-methylthio-pentylisothiocyanaat een belangrijke rol. Het gebruik in sla is typisch Toscaans. Rucola zou ook potentieverhogend werken.
Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte, meer dan 5 gram per kilo en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een gewicht van 70 kg mag niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 19 gram rucola bereikt wordt.
Lees meer »
Rucola of raketsla (Eruca sativa) is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). De plant komt van nature voor op het Noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika. In de 1980er jaren is rucola ook in Noord-Europa in de belangstelling gekomen. In 1981 is rucola door de firma Tubbergen in Nederland geïntroduceerd. In het Middellandse Zeegebied wordt rucola al sinds de Middeleeuwen geteeld. De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter. Bij de smaak spelen de isothiocyanaten, speciaal het 4-methylthio-butylisothiocyanaat en het 5-methylthio-pentylisothiocyanaat een belangrijke rol. Het gebruik in sla is typisch Toscaans. Rucola zou ook potentieverhogend werken.
Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte, meer dan 5 gram per kilo en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een gewicht van 70 kg mag niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 19 gram rucola bereikt wordt.