Verticuteren, het klinkt heel lastig, maar is dit in de praktijk gelukkig niet. Wel is het, vooral als je een groot gazon hebt, een zware klus. Het is ook een erg belangrijke taak als je wilt dat het grasveld er heerlijk fris en groen bij ligt. Dus haal je verticuteerhark en je spierballen tevoorschijn en geef je grasveld extra lucht. Wil je eerst weten wat verticuteren precies inhoudt en wanneer je gras verticuteren een goed idee is? We leggen het je in dit artikel allemaal uit.
Omdat het gras op je gazon verticuteren een zware klus is, wil je natuurlijk wel weten wat het precies inhoudt. En ook waarom je de klus eigenlijk moet uitvoeren. Je gazon verticuteren is een manier om je gras te laten ademen. Door onkruid in je gazon en grasresten na het grasmaaien ontstaat er een soort viltlaag op je gras. Hierdoor kan het gras onder je gazon niet meer optimaal groeien. Zuurstof, zonlicht en water bereiken de bodem en de wortels niet meer. Door het verticuteren van het gazon haal je die viltlaag weg en geef je het gras de kans om weer goed te gaan groeien. Zo houd je het gazon groen en gezond.
Misschien heb je al een prachtig groen gazon en vraag je je af of het verticuteren van je gazon voor jou wel nodig is. Helaas heeft elk gazon in meer of mindere mate last van vervilting. Dit houdt in dat dode grassen en mossen een laag vormen in het gazon. Hierdoor verstikt het gazon langzaam maar zeker en wordt er geen water meer door de bodem opgenomen. Bovendien kan er ook geen licht meer bijkomen en ook de lucht kan niet meer tot de bodem doordringen.
De mossen in het gazon zorgen ervoor dat de grassen worden verdrongen. Bij een grote hoeveelheid mos in het gazon blijft er uiteindelijk niets meer over van het gazon doordat het gras afsterft en oneffenheden ontstaan. Daarnaast is onkruid in het gazon vaak niet compleet uit je grasveld te houden. Ook onkruid kan schade toebrengen aan jouw gazon. Al met al zijn er voldoende redenen om je gazon regelmatig te verticuteren. Met behulp van het gazongereedschap hoeft dit daarentegen geen probleem te zijn!
Het is aan te raden om minstens één keer per jaar te verticuteren. Ook als je last hebt van veel onkruid in het gazon en dit wil bestrijden, kan het verticuteren van je gras hier aan bijdragen. Dan kan het nodig zijn om meer dan eens per jaar de verticuteerhark erbij te pakken. Maar verticuteren is niet alleen fijn voor je gras, het is ook een aanslag op de grasmat waar het van moet herstellen. Wanneer je het gazon gaat verticuteren is het voorjaar daarom een goede tijd hiervoor.
In het voorjaar is de grond warm genoeg dat je gras hard groeit, maar is het nog niet zo heet dat het gras last heeft van de zon. Maart of april zijn daarom goede maanden om te verticuteren. Als de temperaturen stijgen en er geen vorst meer opkomst is, kan je in februari al beginnen. Wil je later in het seizoen nogmaals verticuteren? Doe dit dan niet te laat in het seizoen. In de wintermaanden kan je gras zich niet goed herstellen. Daarom is verticuteren in september beter dan in bijvoorbeeld oktober.
Om te kunnen verticuteren heb je een verticuteerhark of een verticuteermachine nodig. Aangezien je met een verticuteerhark het gazon met de hand gaat verticuteren, kan dit behoorlijk intensief zijn. De messen van de hark moeten diep genoeg het gazon in, waardoor het redelijk wat kracht vereist. Wil je het jezelf gemakkelijker maken? Dan is een verticuteermachine een goede oplossing. Deze zijn echter wel duur in aanschaf en je hebt de machine vaak maar één of twee keer per jaar nodig. Het huren van een verticuteermachine is dan een mooie oplossing.
Maar hoe werkt een verticuteerhark of verticuteermachine dan precies? Dat is eigenlijk heel erg simpel. Zowel een verticuteerhark als een verticuteermachine is voorzien van scherpe messen. Door met deze messen door het gras te gaan snij je de bovenste laag van de grasmat weg. Hiermee verwijder je de viltlaag en eventueel onkruid. Met beide gereedschappen kan je dus uitstekend het mos bestrijden in je gazon. Voor het beste resultaat ga je tweemaal over het hele gazon, eerst in de lengte en dan in de breedte. Zo weet je zeker dat je de hele viltlaag verwijdert en dat je gras weer flink kan gaan groeien.
Na het verticuteren van je gazon kan je behoorlijk schrikken. Na al je harde werken zitten er opeens kale plekken in je grasmat. Dat was niet de bedoeling! Maar we kunnen je geruststellen, kale plekken zijn heel normaal na het verticuteren. Als er veel vervuiling van bijvoorbeeld mos of ander onkruid in je gazon zat, is dat nu allemaal weg. Dat betekent dat het gras nu echt de kans gaat krijgen om flink te groeien.
Je kunt het gras een handje helpen door na het verticuteren het gazon te bemesten. Ook het gras zaaien na het verticuteren is een goed idee. Zo help je je grasmat om zich te herstellen.
Om jou een handje te helpen bij het herstellen van je gazon hebben we een aantal handige producten. Met Pokon Graszaad Herstel SOS herstel je kale plekken en kun je het gazon doorzaaien. Of kies voor de alles-in-1 oplossing Pokon Gazon Revolutie. Dit is een combinatie van graszaden, meststoffen en een bodemverbeteraar. Alles wat jouw gazon nodig heeft dus! Die kale plekken zijn op deze manier binnen no time verleden tijd.
Misschien heb je wel eens gehoord van je gazon beluchten of verluchten. Zoals de woorden al doen vermoeden geef je hierbij je gras extra lucht, eigenlijk net zoals je bij verticuteren doet. Maar waar je bij het verticuteren de viltlaag echt helemaal verwijdert, maak je bij verluchten alleen maar gaatjes in de laag. Verticuteren is dus eigenlijk de extreme versie van beluchten. Beluchten is daarom ook minder intensief voor je gazon en kun je vaker per jaar doen.
Bij het beluchten van je gazon is het wel belangrijk dat je diepe gaten prikt. Zo kunnen alle belangrijke voedingsstoffen de wortels van je gras bereiken. Zo'n tachtig gaten per gazon is aan te raden.
Ook als je bepaalde zorgwekkende plekken in je gazon hebt, waar bijvoorbeeld veel mos te vinden is, is beluchten een gerichte oplossing. Je hoeft dan niet je hele gazon te verticuteren, maar kunt het probleemgebied gericht aanpakken. Zo houd je je groene gazon ook echt mooi groen.
Wil jij nu zelf aan de slag met het verticuteren van je gras? We hebben een duidelijk stappenplan voor je gemaakt, zodat je precies weet wat je moet doen. Wel zo handig!
Verticuteren is altijd een zwaar klusje, maar door het gras eerst kort te maaien maak je het jezelf wel een stuk eenvoudiger. Een lengte tussen de 3 en 5 centimeter is prima voordat je begint met verticuteren.
Nu is het tijd om de verticuteerhark of verticuteermachine erbij te pakken. Let erop dat je de hark niet te diep in de grond wil steken. Bij het verticuteren wil je de bovenste viltlaag verwijderen. Je hoeft je verticuteerhark dus niet als ploeg te gebruiken, maar maximaal 1 centimeter de grond in is meer dan diep genoeg.
Wel is het belangrijk dat je je hele grasveld twee keer verticuteert. Je gaat één keer in de lengte en één keer in de breedte over het veld heen. Je kunt dit per vierkante meter aanpakken of twee keer over het volledige gazon gaan. Haal tussendoor het losgekomen materiaal van het gazon af.
Het verticuteren was voor jou een flinke klus, maar ook je gazon moet er even van bijkomen. Dus voordat jij zelf met een koud drankje in de schaduw gaat zitten, heeft je gras nog de nodige nazorg nodig. Je gazon bemesten en beregenen is sowieso nodig. Vaak is ook het doorzaaien van je gazon aan te raden. Hiermee vul je kale plekken direct op en zorg je ervoor dat jouw gazon er straks weer geweldig bij ligt. Dan is het nu tijd voor dat welverdiende drankje!
Heb jij hulp nodig bij het verticuteren van je gazon? Of zoek je andere tips over het aanleggen van een dichte grasmat die altijd groener is dan bij de buren? Neem dan gerust contact met ons op. Samen maken we van jouw tuin een succes!