Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Gazon verticuteren doe je met deze tips

22 februari 2022
Leestijd: 10 minuten

Verticuteren, het klinkt heel lastig, maar is dit in de praktijk gelukkig niet. Wel is het, vooral als je een groot grasveld hebt, een zware klus. Maar het is ook een erg belangrijk werkje als je wil dat je grasveld er heerlijk fris en groen bij ligt. Dus haal je verticuteerhark en je spierballen tevoorschijn en geef je grasveld extra lucht. Wil je eerst weten wat verticuteren precies is en wanneer je gazon verticuteren een goed idee is? We leggen het je in dit artikel allemaal uit.

Wat is verticuteren?

Voordat je aan een zware klus begint, wil je natuurlijk wel weten wat het precies inhoudt. En ook waarom je de klus eigenlijk moet uitvoeren. Je gazon verticuteren is een manier om je gras te laten ademen. Door onkruid en grasresten na het grasmaaien ontstaat er een soort viltlaag op je gras. Hierdoor kan het niet meer optimaal groeien. Zuurstof, zonlicht en water bereiken de bodem niet meer. Door het verticuteren van je gazon haal je die viltlaag weg en geef je het gras eronder de kans om weer goed te gaan groeien. Zo houd je je gazon groen en gezond.

Welk verticuteer gereedschap heb je nodig?

Om te kunnen verticuteren heb je een verticuteerhark of een verticuteermachine nodig. Met een verticuteerhark is het verticuteren van je gazon een behoorlijk arbeidsintensief werkje. De messen van de hark moeten diep genoeg het gazon in, waardoor het redelijk wat kracht vereist. Wil je het jezelf gemakkelijker maken? Dan is een verticuteermachine een goede oplossing. Deze zijn echter wel duur in aanschaf en je hebt de machine vaak maar één of twee keer per jaar nodig. Het huren van een verticuteermachine is dan een mooie oplossing.

Maar hoe werkt een verticuteerhark of verticuteermachine dan precies? Dat is eigenlijk heel erg simpel. Zowel een verticuteerhark als een verticuteermachine is voorzien van scherpe messen. Door met deze messen door het gras te gaan snij je de bovenste laag van de grasmat weg. Hiermee verwijder je de viltlaag en eventueel onkruid. Voor het beste resultaat ga je tweemaal over het hele gazon, eerst in de lengte en dan in de breedte. Zo weet je zeker dat je de hele viltlaag verwijdert en dat je gras weer flink kan gaan groeien.

Wat doe je met je gazon na het verticuteren?

Na het verticuteren van je gazon kan je behoorlijk schrikken. Na al je harde werken zitten er opeens kale plekken in je grasmat. Dat was niet de bedoeling! Maar we kunnen je geruststellen, kale plekken zijn heel normaal na het verticuteren. Als er veel vervuiling van bijvoorbeeld mos of ander onkruid in je gazon zat, is dat nu allemaal weg. Dat betekent dat het gras nu echt de kans gaat krijgen om flink te groeien. Je kunt het gras een handje helpen door het gazon na het verticuteren te bemesten. Ook het gazon doorzaaien na het verticuteren is een goed idee. Zo help je je grasmat om zich te herstellen.

Om jou een handje te helpen bij het herstellen van je gazon hebben we een aantal handige producten. Met Pokon Graszaad Herstel SOS herstel je kale plekken en kun je het gazon doorzaaien. Of kies voor de alles-in-1 oplossing Pokon Gazon Revolutie. Dit is een combinatie van graszaden, meststoffen en een bodemverbeteraar. Alles wat jouw gazon nodig heeft dus! Die kale plekken zijn op deze manier binnen no time verleden tijd.

Wanneer is verticuteren van je gazon een goed idee?

Misschien heb je al een prachtig groen gazon en vraag je je af of het verticuteren van je gazon voor jou wel nodig is. Helaas heeft elk gazon in meer of mindere mate last van vervilting. En ook onkruid is vaak niet compleet uit je grasveld te houden. Daarom is verticuteren minstens één keer per jaar aan te raden. Ook als je last hebt van veel onkruid en dit wil bestrijden, kan het verticuteren van je gras hier aan bijdragen. Dan kan het nodig zijn om meer dan eens per jaar de verticuteerhark erbij te pakken.

Maar verticuteren is niet alleen fijn voor je gras, het is ook een aanslag op de grasmat waar het van moet herstellen. Wanneer je het gazon gaat verticuteren is het voorjaar daarom een goede tijd hiervoor. In het voorjaar is de grond warm genoeg dat je gras hard groeit, maar is het nog niet zo heet dat het gras last heeft van de zon. Maart of april zijn daarom goede maanden om te verticuteren. Als de temperaturen stijgen en er geen vorst meer opkomst is, kan je in februari al beginnen. Wil je later in het seizoen nogmaals verticuteren? Doe dit dan niet te laat in het seizoen. In de wintermaanden kan je gras zich niet goed herstellen. Daarom is verticuteren in september beter dan in bijvoorbeeld oktober.

Is je gazon verluchten of verticuteren beter?

Misschien heb je wel eens gehoord van je gazon verluchten of beluchten. Zoals de woorden al doen vermoeden geef je hierbij je gras extra lucht, eigenlijk net zoals je bij verticuteren doet. Maar waar je bij het verticuteren de viltlaag echt helemaal verwijdert, maak je bij verluchten alleen maar gaatjes in de laag. Verticuteren is dus eigenlijk de extreme versie van verluchten. Verluchten is daarom ook minder intensief voor je gazon en kun je vaker per jaar doen. Bij het verluchten van je gazon is het wel belangrijk dat je diepe gaten prikt. Zo kunnen alle belangrijke voedingsstoffen de wortels van je gras bereiken. Zo'n tachtig gaten per is aan te raden.

Ook als je bepaalde zorgwekkende plekken in je gazon hebt, waar bijvoorbeeld veel mos te vinden is, is verluchten een gerichte oplossing. Je hoeft dan niet je hele gazon te verticuteren, maar kunt het probleemgebied gericht aanpakken. Zo houd je je groene gazon ook echt mooi groen.

Verticuteren: een stappenplan

Wil jij nu zelf aan de slag met het verticuteren van je gras? We hebben een duidelijk stappenplan voor je gemaakt, zodat je precies weet wat je moet doen. Wel zo handig!

 1. 1.

  Maai het gras

  Verticuteren is altijd een zwaar klusje, maar door het gras eerst kort te maaien maak je het jezelf wel een stuk eenvoudiger. Een lengte tussen de 3 en 5 centimeter is prima voordat je begint met verticuteren.

 2. 2.

  Begin met verticuteren

  Nu is het tijd om de verticuteerhark of -machine erbij te pakken. Let erop dat je de hark niet te diep in de grond wil steken. Bij het verticuteren wil je de bovenste viltlaag verwijderen. Je hoeft je verticuteerhark dus niet als ploeg te gebruiken, maar maximaal 1 centimeter de grond in is meer dan diep genoeg. Wel is het belangrijk dat je je hele grasveld twee keer verticuteert. Je gaat één keer in de lengte en één keer in de breedte over het veld heen. Je kunt dit per vierkante meter aanpakken of twee keer over het volledige gazon gaan. Haal tussendoor het losgekomen materiaal van het gazon af.

 3. 3.

  Nazorg

  Het verticuteren was voor jou een flinke klus, maar ook je gazon moet er even van bijkomen. Dus voordat jij zelf met een koud drankje in de schaduw gaat zitten, heeft je gras nog de nodige nazorg nodig. Je gazon bemesten en beregenen is sowieso nodig. Vaak is ook het doorzaaien van je gazon aan te raden. Hiermee vul je kale plekken direct op en zorg je ervoor dat jouw gazon er straks weer geweldig bij ligt. Dan is het nu tijd voor dat welverdiende drankje!

Heb jij hulp nodig bij het verticuteren van je gazon? Of zoek je andere tips over het aanleggen van een dichte grasmat die altijd groener is dan bij de buren? Neem dan gerust contact met ons op. Samen maken we van jouw tuin een succes!

Videos
Geschreven door: Lars Productspecialist