Een perfect strak en groen gazon is de droom van veel tuineigenaren en dat begint met het zaaien van gras. Hier wordt vaak voor gekozen wanneer het gazon na een strenge winter flink beschadigd is of wanneer er een nieuw gazon wordt aangelegd. Het klinkt misschien simpel. Je pakt een handje graszaad, strooit wat in het rond en voilà: na een tijdje wachten stralen de groene grassprieten je tegemoet. Maar wat komt er allemaal echt kijken bij het zaaien van gras? Hoe werkt het en wanneer moet je dit doen? In dit artikel vertellen we je wat gras zaaien precies is, hoe je het doet en wanneer je dit het beste kan doen voor het mooiste, frisgroene resultaat.
Je bent van plan een nieuw gazon aan te leggen of wilt je bestaande gazon doorzaaien. Voor beide gevallen is het mogelijk om graszaad te zaaien. Als het gaat om alleen het aanleggen van een nieuw gazon heb je de keuze tussen het aanleggen van graszoden en het inzaaien van graszaad. Graszaad is een stuk goedkoper dan graszoden, maar vraagt wel om meer geduld. Je moet geduldig wachten totdat de grassprieten beginnen met groeien en uiteindelijk een mooi grasveld vormen, terwijl je bij graszoden, ook wel grasmatten genoemd, direct een groen gazon hebt. De keuze tussen graszoden of gras zaaien is vaak persoonlijk en er wordt rekening gehouden met de voordelen van de producten. Het voordeel van graszaad is naast de prijs dat het makkelijk toepasbaar is voor kleine oppervlaktes en dat graszaad erg lang houdbaar is. In een donkere en koude omgeving is graszaad zelfs tot wel 3 jaar houdbaar. Daarnaast zijn er verschillende graszaadsoorten beschikbaar die aansluiten bij de wensen die jij hebt voor je gazon, of het nou gaat om het inzaaien van een nieuw gazon of om het doorzaaien als herstel van een bestaand gazon
Wanneer je in jouw tuin een gazon wil aanleggen kun je kiezen om dit te doen door middel van het zaaien van graszaad. Maar dit is niet het enige moment om gras te zaaien: ook als je al een gazon hebt en deze beschadigd is of kale plekken vertoond kan je dit herstellen met graszaad. Dit wordt bijzaaien of doorzaaien genoemd en is onderdeel van je gazon onderhoud.
Gras zaaien is een makkelijk klusje waarbij het voor het beste resultaat wel belangrijk is dat het goed gebeurd. Aan de hand van een paar stappen leggen we je uit hoe jij een perfect gazon zaait.
Om te zorgen dat je gras goed kan groeien tot een sterk en gezond gazon is het belangrijk om te zorgen voor de juiste ondergrond. Een goede ondergrond is de basis voor een mooi gazon. Spit de grond waar je wilt gaan zaaien tot ongeveer 30 cm diep om met een spade en verwijder al het onkruid wat je tegenkomt tot aan de wortel. Meng vervolgens deze omgespitte van de grond met Pokon Gazongrond. Deze speciale grond is de ideale basis voor een sterk gazon en is uiterst geschikt voor het inzaaien en doorzaaien van gras. Na dat je dit gemengd hebt met de grond die er al lag, is het belangrijk dat je de grond goed egaliseert. Doe dit met behulp van een gazonhark. Door deze stappen te doorlopen creëer je de perfecte ondergrond voor een oogverblindend gazon.
De voorbereidingen zijn getroffen, het zaaien kan beginnen! Ga voor Pokon Graszaad Inzaai RPR of kies voor Pokon Graszaad Schaduw wanneer je jouw gazon in een schaduwrijke omgeving gaat plaatsen. Probeer in dat laatste geval wel altijd om zoveel mogelijk lichtinval op jouw gazon te creëren door bijvoorbeeld lage takken van omliggende bomen te verwijderen. Begin met het zaaien bij de buitenranden van het gazon. De randen hebben het vaak zwaarder te verduren dan de rest van het gazon en kunnen daarom wel wat extra gebruiken.
De hoeveelheid graszaad dat je nodig hebt, staat op de verpakking van het graszaad beschreven. Dit zal, afhankelijk van het soort zaad, liggen tussen de 10-15 vierkante meter per 250 gram graszaad. Deel de juiste hoeveel het graszaad in twee porties. De ene helft strooi in de lengterichting, de andere helft strooi je in de breedterichting. Gebruik vervolgens een wals om de net gestrooide zaadjes goed in de aarde op te sluiten. Geen wals bij de hand? Gebruik dan een gazonhark om de graszaden voorzichtig en vooral niet te diep in te harken. Loop voorzichtig over de bewerkte grond heen om de zaadjes goed in de aarde te drukken. Houd de grond de eerste 2 tot 4 weken licht vochtig zodat de graszaden goed kunnen ontkiemen. Klaar is Kees!
Heb je al een gazon, maar is deze wel toe aan een opknapbeurt? Kies dan voor het herstellen van je gazon door het bijzaaien van je grasmat. Doe dit met een normaal graszaad of kies voor Pokon Kale Plekken Hersteller voor een pleksgewijs herstel van je gazon. Voor een supersnel resultaat is Pokon Graszaad Herstel SOS aan te raden. Dit graszaad heeft een speciale formule waardoor het al binnen 1 week ontkiemt.
Kale plekken in een gazon kunnen onder andere komen door intensief gebruik van het grasveld, slechte weersomstandigheden, te kort maaien en ook na verticuteren kunnen lelijke plekken ontstaan. Weet dat dit normaal is en nou eenmaal hoort bij het hebben van een gazon. Het is dan ook makkelijk te herstellen. Behandel eerste de grond hoe we dit hiervoor hebben beschreven. Afhankelijk van hoe groot de kale plek is, kan je ervoor kiezen de grond iets minder diep te spitten. Zaai vervolgens op de kale plekken en zorg er ook bij het doorzaaien voor dat je de aarde de eerste weken vochtig houdt door te sproeien.
In principe geldt dat je het hele jaar door gras kan zaaien, mits de temperatuur van de bodem minimaal 10°C is. Daarnaast heeft ook het vochtgehalte van de grond een belangrijke rol in het ontkiemen van graszaad. Met deze twee specifieke factoren in gedachte zijn er om het wat makkelijker te maken twee momenten die het meest geschikt zijn om gras te zaaien: in het voorjaar en in het begin van het najaar.
Het voorjaar is voor velen een logische start om te beginnen met tuinklussen. Helemaal niet gek: de stijgende temperaturen en vaak vochtige weersomstandigheden zijn ideaal voor het ontkiemingsproces. Wel is het belangrijk te allen tijde de temperatuur in de gaten te houden. Het ene jaar is maart een geschikte maand om te beginnen met zaaien, het andere jaar is de temperatuur in nog veel te laag en is het pas half april warm genoeg. Bedenk ook dat zodra de temperaturen hoog genoeg zijn in het voorjaar, echt alles in je tuin gaat ontkiemen en groeien. Graszaden, maar ook onkruid zoals mos en klaver. Het goed en diep voorbereiden van de grond als je in het voorjaar gaat zaaien is dan echt een must.
Het vroege najaar is meestal de beste tijd om je gazon in te zaaien. In september en oktober wordt het vaak weer vochtiger en daalt de temperatuur. Maar juist in deze periode blijft de hitte van de zomer nog een tijdje in de grond zitten en in combinatie met regenachtig herfstweer is dit de perfecte weersomstandigheid voor het ontkiemen van gras. Dit geldt bij zowel het inzaaien van een nieuw gazon als bij het doorzaaien om je bestaande gazon te herstellen.
Je hebt de grond voorbereid, je gras gezaaid en de aarde gesproeid. En nu? Met een gezonde portie geduld kan je wachten tot het graszaad zich gaat ontkiemen. Afhankelijk van het gekozen zaad en de bodemtemperatuur duurt dit ongeveer 2 tot 4 weken. Laat je gazon deze periode vooral goed met rust. Dit betekent ook dat je gazon deze weken niet beloopbaar is. Lopen op een net gezaaide graszaden is extreem slecht voor je gazon en kan een hoop schade aanrichten. Het enige wat je af en toe moet doen is sproeien. De grond moet vochtig blijven, maar zeker niet te nat.
Nadat je je gloednieuwe gazon de rust hebt gegeven die het nodig heeft om te groeien, is het belangrijk dat je het gras goed blijft onderhouden. Daarbij hoort regelmatig beluchten, 3 keer per jaar bemesten en 2 keer per jaar bekalken. Pas bij een recent ingezaaid gazon wel op met verticuteren: doe dit pas als de grasmat goed en stevig dichtgegroeid is om schade te voorkomen.
Zodra de eerste groene sprieten de grond uitschieten komt daarbij ook de vraag wanneer je kan gaan beginnen met maaien. Zorg ervoor dat je niet te snel begint met de eerste maaibeurt. Wacht totdat het gras minimaal 10 centimeter lang is en maai ook zeker niet te kort.