Je gazon onderhouden: work hard, play hard. De kans is groot dat je gazon het hele jaar door intensief gebruikt wordt, of misschien juist niet. Hoe dan ook wil je wel dat jouw grasmat er mooi fris en groen bij ligt. Daarom is het verstandig om je grasveld goed bij te houden en hem jaarlijks te onderhouden. Dit houdt je grasmatten sterk, gezond, mooi groen en voorkomt onkruid, mos en ongedierte als mieren en emelten in je gazon.
Dat ‘work hard’ valt trouwens reuze mee: vink elk jaar een aantal terugkerende taken af en het is bijna succes verzekerd. Garanties kunnen we natuurlijk nooit geven, maar zo zorg je ervoor dat het gras in ieder geval groener is dan bij je buren.
Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt voor gras en een mooie grasmat hebt aangelegd, wil je natuurlijk niets liever dan je gazon zo mooi en groen mogelijk houden. Door alleen af en toe te maaien bereik je waarschijnlijk niet het mooiste resultaat. Voor een fris groen en gezond grasveld is het raadzaam om naast maaien ook regelmatig te verticuteren, je gazon te bemesten en te beluchten en om regelmatig kalk te strooien. Wij gaan kort in op deze stappen om van jouw grasmatten eenvoudig een jaloersmakend groen gazon te maken.
Regelmatig grasmaaien is belangrijk voor een mooi en gezond gazon. Als gras te lang is, bereikt de zon de grond niet goed waardoor het gras niet goed groeit. Het resultaat? Gras met gele, kale plekken en hoogstwaarschijnlijk veel onkruid. Grasmaaien is dus een absolute must voor een mooi gazon. Voorkom dat je onkruid in het gazon verspreid tijdens het maaien door gebruik te maken van een opvangbak. Controleer ook regelmatig of de messen van je grasmaaier nog scherp zijn. Botte messen beschadigen de toppen van de grassprieten waardoor ze geel kleuren. Daarnaast helpt het om bij elke maaibeurt in een andere richting te maaien. Door telkens de maairichting af te wisselen wordt het gras sterker.
Verticuteren, een ingewikkeld woord waarvan je waarschijnlijk al gaat gruwelen als je het leest. Gelukkig is het klusje een stuk simpeler dan het woord. Gras verticuteren is niets anders dan het verwijderen van de viltlaag. Dit is de laag van mossen en dode grassen die wanneer je ze niet weghaalt, je gazon kunnen verstikken. Hierbij ben je direct je grond aan het beluchten, wat zorgt voor extra zuurstoftoevoer naar de grond. Verticuteren kan je doen met de hand, maar dit is wel een erg tijdrovend klusje. Om je een hoop tijd en moeite te besparen kan je gebruik maken van een verticuteerhark.
Merk je dat je grasmat gevallen regenwater niet meer goed opneemt en er plassen in je gazon ontstaan? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om je gazon te beluchten. Dit doe je door je grasveld te verticuteren, maar kan ook op een andere manier als je geen last hebt van een viltlaag. Met een gazonprikker prik je allemaal kleine gaatjes in je grasmatten. Prik telkens om de paar centimeter in het gazon. Zo kan water gemakkelijk worden afgevoerd, opgenomen en krijgt het gras de kans andere voedingstoffen op te nemen. Ga je echt voor gemak? Onder de gazonbeluchtingssandalen zitten ijzeren pinnen waardoor je alleen maar door je gazon hoeft te lopen. Eenvoudiger kan bijna niet.
Een mooie, volle en groene grasmat krijg je door je gazon regelmatig te bemesten. Zo ondersteun je jouw gazon bij het groeien en wordt de grasmat beter bestand tegen onkruid, mos en ongedierte als mieren en emelten. Gebruik voor het bemesten Pokon Bio Gazonmest. Deze gazonmest bevat een plantversterkend mineraal en extra magnesium wat zorgt voor een sterk, vol en groen gazon.
Wil je tijdens het bemesten direct je gras kalken? Kies dan voor Pokon Gazonmest met kalk 3-in-1. Doordat er aan deze mest kalk zit toegevoegd, doe je direct twee klusjes in één. Wil je tijdens het bemesten gelijk kale plekken in je gazon tegen gaan? Pokon Gazon Revolutie is een mix waarin graszaden, meststoffen en een bodemverbeteraar zijn toegevoegd. Handig!
Door allerlei invloeden van buitenaf kan grond gaan verzuren. Dit is niet bevorderlijk voor de groei van je grasmatten en kan zorgen voor kale plekken en mosgroei. Om de zuurgraad, ookwel de pH-waarde, te neutraliseren kan je kalk toevoegen aan je gazon. Gebruik hiervoor Pokon Bio Kalk of kies een kunstmest waar al kalk aan toegevoegd zit, bijvoorbeeld de Pokon Gazonmest met kalk 3-in-1.
Maak bij het onderhoud van je gazon gebruik van een gazonkalender. Dit scheelt een hoop nadenken en zorgt ervoor dat je gazon altijd netjes onderhouden is.
Je gazon heeft redelijk wat te doorstaan. Slechte weersomstandigheden, intensief gebruik en ook klusjes als verticuteren kunnen een behoorlijke aanslag zijn op je gazon en resulteren in kale plekken. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door nieuw gras te zaaien. Zaai Pokon Graszaad Herstel SOS of Pokon Kale Plekken Hersteller op de plekken waar het nodig is. In dit speciale herstelzaad zit ook nog extra voeding dat je gazon een echte boost geeft.
In ons land is regen geen onbekende en ontstaat er hierdoor vaak het idee dat het niet nodig is om je gazon te sproeien. Toch is niets minder waar en zijn er in het voorjaar en in de zomer vaak lange, droge en warme periodes waar sproeien noodzakelijk is om je gazon groen en levend te houden. Begin idealiter met sproeien zodra de temperaturen boven de 15°C stijgen en het een periode niet regent (minder dan 1 keer per week). Sproei eerst eens per week, maar doe dit vaker wanneer de temperatuur gaat stijgen.
Zodra het boven de 25°C is sproei je tweemaal per week. Houd met water geven rekening met het tijdstip waarop je sproeit. Doe dit het liefst in de ochtend. De zon is dan nog niet op zijn felst waardoor het gras niet kan verbranden. Tegen de tijd dat het middag wordt is het water weer verdampt. Het risico van ‘s avonds sproeien is dat het water te langzaam verdampt, wat kan resulteren in schimmels en ziektes in je gazon.
Hoe gezonder je gazon, hoe minder last van onkruid en ongedierte. Door je gazon regelmatig te onderhouden voorkom je dus al een hoop ellende. Ontstaan er toch problemen in je grasmat? Treur niet! Door te verticuteren leg je de wortels van onkruid zoals mos en klaver bloot en kan je ze er gemakkelijk uittrekken. Daarnaast is het, afhankelijk van het soort onkruid, verstandig om te bemesten of te kalken. Pokon Onkruid en Mos Weg! is daarbij een goede aanvulling. Bij ongedierte in je gazon geldt: voorkomen is beter dan genezen. Heb je toch last van ongedierte als mieren en emelten in je gazon? Ga dan voor een behandeling die dit specifiek aanpakt.