Last van emelten? Met deze tips kun je ze bestrijden

Last van emelten? Met deze tips kun je ze bestrijden

10 Maart 2022
Leestijd: 9 minuten

Emelten in je gazon is iets waar je absoluut niet blij van wordt. Emelten zijn de larven van de langpootmug en ze kunnen je gazon behoorlijk wat schade toebrengen. De emelten voeden zich namelijk met het gras, waardoor er lelijke plekken in je eerst zo groene gazon ontstaan. Daarnaast vinden vogels de emelten een heerlijk hapje, waardoor ze in jouw tuin beginnen te pikken en te wroeten. Het resultaat: een omgewoeld gazon met kale en gele plekken gras. Daar wil je natuurlijk snel vanaf. Daarom vertellen we je precies hoe je emelten in je gazon kunt herkennen en hoe de bestrijding van emelten in je gazon in z'n werk gaat. Dan geniet jij snel weer van een mooi en egaal gazon.

Wat zijn emelten en hoe herken je ze?

Voordat je emelten kunt bestrijden, moet je wel weten dat je last van ze hebt. Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze eten graag gras, waarmee de emelten schade aan je gazon toebrengen. De larven kunnen zo'n 4 tot 6 centimeter lang worden, ze zijn grijsbruinig van kleur en hebben een leerachtige huid. Ze hebben geen poten en ook een kop is niet echt te herkennen. Overdag zul je de emelten niet snel zien. Ze komen vooral 's nachts boven de grond om van het gras te eten. Ook eten ze graag van de wortels van het gras. Hierdoor beschadigen ze je gazon zowel boven als onder de grond.

De langpootmug legt in één keer tussen de 250 en 400 eitjes in je gras. Deze grote hoeveelheid zorgt ervoor dat een emeltenplaag dus snel ontstaat. Na het leggen van de eitjes duurt het twee tot drie weken tot de emelten uit het ei kruipen. Dan begint de ellende voor jouw gazon. De emelten beginnen zich te voeden met het gras, totdat ze groot genoeg zijn om zich te kunnen verpoppen. Tegen die tijd hebben de emelten jouw gazon al flink wat schade toegebracht.

Emelten in gazon

Verschillende soorten langpootmuggen

Er zijn verschillende soorten langpootmuggen. Een van deze meest voorkomende soorten in Nederland en België is de Tipula Oleracea. Een groot nadeel van dit type langpootmug is dat ze twee keer per jaar eitjes leggen. Zo heeft je gazon het hele jaar last van de emelten en heeft het amper tijd om te herstellen. Tijd dat jij actie onderneemt dus!

Emelten in je gazon herken je aan een aantal signalen. Zijn er opeens veel vogels aan het pikken in je tuin? Voornamelijk spreeuwen zijn dol op emelten. Ook ontstaan er gele of kale plekken in je gazon en kunnen er kleine gaatjes van enkele millimeters doorsnede in de grond te zien zijn. Bovendien zullen er, met name eind augustus/begin september, veel langpootmuggen in je tuin zitten.

Alarmsignalen voor emelten in je gazon
  • Veel vogels, met name spreeuwen, in je tuin
  • Gele of kale plekken in je gazon
  • Veel langpootmuggen in je tuin
  • Kleine gaatjes in de grond

Heb je het vermoeden dat veel emelten het je gras lastig maken? De beste manier om vast te stellen of het echt om emelten gaat, is door onder je grasmat te kijken. Let ook tijdens vochtig weer en dan vooral 's nachts eens goed op. Dan komen de larven naar de oppervlakte en zie je ze meteen.

Herken emelten in je gazon

Emelten bestrijden met aaltjes

Je weet nu dat je last hebt van emelten. Dat is geen prettige conclusie en je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van die larven af. Je kunt emelten bestrijden in je gazon door gebruik te maken van aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze microscopisch kleine beestjes zijn de natuurlijke vijanden van de larven en zullen ze gebruiken als voedselbron. Als een soort parasiet dringen ze het lichaam van de emelt binnen en verteren hem van binnenuit. Nieuwe nematoden ontwikkelen zich in het dode lichaam van de emelt, waardoor het aantal aaltjes vermeerderd. Hierdoor neemt het aantal emelten in je tuin drastisch af, zonder dat je de rest van je tuin schade aanbrengt. Het chemisch bestrijden van emelten is niet meer toegestaan. De inzet van aaltjes is dan ook de enige manier.

Wanneer kun je emelten het beste bestrijden?

Het bestrijden van emelten gaat het beste in de vroegste levensfase van de larven. Afhankelijk van het type langpootmug is dit alleen rond september of ook tussen half mei en eind juni. Als je veel langpootmuggen in je tuin hebt zien vliegen, kun je dit ook als indicatie nemen. Zo'n twee weken na het leggen van de eitjes zullen de larven uit het ei kruipen. Dat is een goede tijd om actie te ondernemen.

Herstel je gazon voor het beste resultaat

Een groen en gezond gazon is beter bestand tegen aanvallen van buitenaf. Of het nou gaat om emelten, andere insecten of onkruid in je gazon, een gezond gazon is minder kwetsbaar. Goed gazon onderhoud is daarom essentieel. Is jouw gazon aangetast door emelten? Dan moet je je gazon eerst herstellen, voordat je het in de beste staat kan onderhouden.

Gebruik bijvoorbeeld Pokon Kale Plekken Hersteller om de aangetaste plekken in je gazon in te zaaien. Naast graszaad bevat dit pakket ook meteen de benodigde voeding, zodat het gras optimaal kan groeien. Binnen no time zie je dan niks meer van die vervelende emeltenplaag.

Emelten voorkomen: een doorlopend klusje

Nog beter dan het bestrijden van een emeltenplaag is natuurlijk het voorkomen ervan. Dat is iets waar je het hele jaar mee bezig moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld goed door je gras te behandelen met Pokon Bio Grasinsecten. Dit concentraat wordt opgenomen door de wortels van het gras, waardoor het gras zichzelf beter kan beschermen tegen emelten en andere grasinsecten en je een nieuwe plaag voorkomt.

Naast het gras versterken met een kruidenconcentraat zijn er ook andere manieren om je gras zo gezond mogelijk te houden. Het regelmatig maaien van het gras is hierbij erg belangrijk. Bovendien houden langpootmuggen minder van kort gras, waardoor dit een extra manier is om emelten te voorkomen. Naast het maaien van het gras is ook het verticuteren, besproeien, bemesten en bekalken van het gazon allemaal nodig om het gras gezond te houden. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van emelten en andere larven, maar helpt ook in de strijd tegen onkruid en mos.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het bestrijden van emelten in je gazon? Of heb je vragen over het herstellen of onderhouden van je groene grasmat? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag bij de aanleg en het onderhoud van jouw ideale tuin. Dan is het gras bij jou altijd nét wat groener dan bij de buren!

Geschreven door: Merel Productspecialist