Last van mieren in je gazon? Zo kom je ervan af!

Last van mieren in je gazon? Zo kom je ervan af!

22 februari 2022
Leestijd: 10 minuten

Mieren in je gazon: het lijkt misschien onschuldig, maar het kan al gauw uitlopen tot een vervelend en hardnekkig probleem. In eerste instantie hoeven er geen alarmbellen af te gaan zodra je mieren in je gazon signaleert. Mieren zijn namelijk van origine handige beestjes. Ze ruimen natuurlijk afval en plantenresten op en zijn dus voor de natuur erg goed. Toch kunnen mieren in je gazon snel uitgroeien tot een plaag, wat veel schade kan veroorzaken aan je eerst zo groene en volle grasmat. Denk bijvoorbeeld aan kale en gele plekken. Hieronder vertellen we je alles over de oorzaak van mieren, hoe je een nest kan herkennen en hoe je ze vervolgens kan bestrijden.

Oorzaak mieren in gazon

Aan mieren ontkom je niet. Ze zijn daadwerkelijk overal in de natuur te vinden en het is dus ook niet zo raar als je mieren ziet lopen in je gazon. Maar waar komen ze dan vandaan? Mieren houden van droge grond en zoeken graag een rustig stuk tuin uit. Daarnaast moet er water en voeding, zoals plantenresten, te vinden zijn en een mogelijkheid tot beschutting. Voldoet jouw gazon aan deze voorwaarden? Dan is de kans groot dat mieren zich graag in jouw grasmat vestigen.

Schade veroorzaakt door mieren

Mieren in kleine hoeveelheden zijn redelijk onschuldig, maar ze vermenigvuldigen zich snel en dan kunnen de kleine insecten in korte tijd voor problemen zorgen. Doordat de mieren zich nestelen in de grasmatten zullen er kale plekken in je gazon ontstaan. Dit is niet alleen een lelijk gezicht, het geeft ook onkruid, mos en klaver de kans om te gaan groeien in je gazon. Daarnaast leggen de mierenkolonies ondergronds enorme stelsels en tunnels aan waardoor omliggende tegels en terrassen behoorlijk kunnen verzakken. Maar ook je tuinplanten kunnen het zwaar te verduren krijgen door de komst van mieren. Mieren zijn namelijk dol op lieveheersbeestjes, de natuurlijke vijand van bladluis, en eten deze dan ook graag op. Zo is de kans op bladluis veel groter en lopen ook je tuinplanten gevaar.

Mierennest herkennen in je gazon

Zoals eerder benoemd zijn mieren in je gazon in de kern geen probleem. Waar ongedierte zoals emelten direct enorm schadelijk zijn voor gras, hoeft dit bij mieren niet direct het geval te zijn. Mieren in je gazon worden pas een probleem zodra je er overlast door gaat ervaren. Bij overlast gaat het in eerste instantie om een groot aantal mieren, die vervolgens kale plekken in je gazon kunnen veroorzaken. Vaak heb je dan last van een mierennest in je gazon.

Een mierennest kan je gelukkig vaak makkelijk herkennen als je je gazon van dichtbij gaat inspecteren. Doe dit dan ook regelmatig. Bij een mierennest vormen zich kleine hoopjes aarde of zand in je tuin of gazon. Mieren bouwen deze hopen, mestbulten genoemd, om ervoor te zorgen dat het mierennest boven de vegetatie uitkomt en zo zonlicht kan opnemen. Vaak zit er in het midden van het hoopje zand één of meerdere gaatjes. Als er in de buurt van het nest mieren rondlopen, weet je dat het mierennest nog in gebruik is. Hoe meer hoopjes in je gazon, hoe meer nesten en dus ook hoe groter het probleem.

Mierenhoop in gazon

Verschillende soorten mieren

Nu je hebt gesignaleerd dat je last hebt van mierennesten in je gazon of als je gewoon veel mieren ziet lopen in het gras, is het interessant om te weten met welk soort mieren je te maken hebt. Dit kan namelijk het één en ander zeggen over de oorzaak van de mierenplaag. Hieronder vertellen we je over drie soorten mieren die het meest voorkomen in een gazon.

Lasius niger

De Lasius niger staat beter bekend als de zwarte wegmier. Deze zwarte of donkerbruine mier is wereldwijd de meest voorkomende mier en zal je ongetwijfeld herkennen. In kleine hoeveelheden is de zwarte wegmier niet schadelijk. Ze ruimen afval op en eten bovendien insecten, wat dus voordelig kan zijn in je gazon. De zwarte mier wordt pas schadelijk voor je gazon wanneer er (grote) nesten ontstaan. Vooral op rustige plekken kunnen de nesten van deze zwarte mieren enorm groot worden, met alle gevolgen zoals kale plekken en verzakking van naastgelegen tegels van dien.

Lasius flavus

De Lasius flavus, de gele weidemier, zit het liefst in een vochtig gedeelte van de tuin waar gras groeit. Jouw gazonnetje is dus een groot doelwit voor de gele mier. In tegenstelling tot de meeste andere mieren kunnen gele weidemieren slecht tegen zonlicht. Je zult ze dan ook minder snel herkennen aan de hoopjes zand. Een gazon dat regelmatig gemaaid wordt geeft de gele mier al genoeg zonlicht. De Lasius flavus is daarentegen wel de grootste veroorzaker van kale plekken in je gazon. Kijk daarom bij kale plekken altijd even goed tussen de aarde om te kijken of je daar gele mieren ziet lopen.

Myrmica rubra

De Myrmica rubra, ookwel de rode steekmier, is een vervelend insect dat naast schadelijk voor je gazon ook schadelijk voor jou kan zijn. Deze rode mier kan wanneer hij zich bedreigd voelt zeer agressief worden met een pijnlijke steek als gevolg. Zijn rode kleur is dan ook echt een waarschuwingskleur. Helaas gedijt de steekmier erg goed in gras en is de kans dus aanwezig dat je deze rode agressieveling in je gazon gaat tegenkomen.

Mieren bestrijden in je gazon

Nu je meer weet over de mieren die in je gazon lopen, kan je bepalen of het nodig is om de mieren te bestrijden. Het bestrijden van mieren is nodig wanneer je er overlast door ervaart, bijvoorbeeld wanneer het aantal te groot wordt, er mierennesten ontstaan of je vermoed dat de kale plekken in je gazon te danken zijn aan mieren.

Verdelgingsmiddelen tegen mieren

Zijn de mieren in je gazon inderdaad een probleem, dan kan je ervoor kiezen om de mieren te verdelgen. Het is misschien verleidelijk, maar ga niet aan de gang met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn. Het is dan wel effectief tegen mieren, maar alles behalve milieuvriendelijk. Het hoge zuurgehalte is enorm schadelijk en kan je gazon behoorlijk beschadigen. Daarnaast is het gebruik van azijn in de natuur simpelweg verboden.

Kies daarom bij het bestrijden van mieren in je gazon voor een veiliger bestrijdingsmiddel zoals Pokon Tegen Mieren Poeder. Na het rechtstreeks strooien van de korrels op het mierennest, worden de korrels meegenomen het nest in door de werksters van de mierenkolonie. De mierenkolonie gaat hier vervolgens op voeden en zal dan sterven waardoor je uiteindelijk een lege mierenhoop overhoudt die je gemakkelijk kan verwijderen.

Als je niet kan herleiden waar het mierennest zich bevindt, kan je in de buurt van waar de mieren lopen een mierenlokdoos, zoals de Pokon Tegen Mieren Lokdoos neerzetten. Zet de lokdoos alleen neer op een harde ondergrond naast het gras en dus niet daadwerkelijk op het gazon.

Mieren in je gazon voorkomen

Als het gaat om je gazon onderhouden geldt altijd: voorkomen is beter dan genezen. Hieronder staan een aantal tips om te voorkomen dat mieren een probleem gaan vormen in jouw gazon.

Plant geurende kruiden en specerijen.

Mieren staan erom bekend dat ze een afkeer hebben tegen bepaalde sterke geuren. Door bijvoorbeeld lavendel, munt of rozemarijn in je tuin te planten zullen mieren zich minder snel willen vestigen in jouw gazon.

Laat geen groenafval rondslingeren.

Mieren voeden op groenafval en zijn dol op planten- en etensresten. Om te voorkomen dat mieren jouw tuin gaan zien als ideale plek om te vertoeven, is het verstandig om zo veel mogelijk voedingsbronnen weg te halen. Wees dus op tijd met het weghalen van plantenresten en laat ook geen kruimels eten slingeren na een lunch in de tuin.

Sproei je gazon regelmatig

Doe dit zeker bij droog weer. Mieren houden over het algemeen van een droge grond. Door te sproeien voorkom je dat de grond te droog wordt.

Gazon herstellen na een mierenplaag

Is het kwaad toch al geschied, en hebben mieren lelijke kale plekken in je gazon veroorzaakt? Zorg er dan voor dat je na het bestrijden en verwijderen van de mierenhoop je gazon zo snel mogelijk hersteld. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Pokon Kale Plekken Hersteller om je gazon op de kale plekken opnieuw in te zaaien. Zo straalt je gazon je binnen no time weer tegemoet!

Geschreven door: Wouter Productspecialist