Deze stapsgewijze handleiding maakt het aanplanten van klimplanten makkelijk en leuk! Klimplanten zijn niet alleen een mooie toevoeging voor je tuin, ze zijn ook ontzettend functioneel. Klimplanten kunnen namelijk een lelijke muur bedekken of een natuurlijk afscheiding vormen. Voor een succesvolle start en bloei van je klimplanten is een goede aanplant belangrijk. Hieronder volgt een gedetailleerde gids met belangrijke afwegingen voordat je begint, evenals specifieke instructies voor het aanplanten in de lente en herfst. Volg ons handige stappenplan voor het aanplanten en leer de signalen te herkennen die aangeven dat je klimplanten wellicht extra zorg nodig hebben.
Voordat je klimplanten kan gaan aanplanten, moet je eerst kiezen welke soort klimplant het meest geschikt is voor in jouw tuin. Belangrijke afwegingen voor het kiezen van de juiste klimplant zijn de groeiomstandigheden, gewenste uiterlijk en functionaliteit. Bedenk van te voren op welke plek je de klimplanten wilt plaatsen. Beoordeel de blootstelling aan zonlicht, bodemtype en beschikbare ruimte. Kies een plant die gedijt in deze specifieke omgeving. Houd hierbij natuurlijk rekening met wat je zelf mooi vindt. Denk hierbij aan een klimplant met bloemen, aantrekkelijk blad en/of vruchtdragend. Wil je de klimplant een lelijke muur laten bekleden of de plant juist gebruiken om privacy mee te creëren? Houd rekening met het plaatsen van eventuele ondersteunende structuren (hierover later meer). Door al deze factoren mee te nemen in je besluit, kan je een klimplant kiezen die past bij de sfeer die jij wenst, de gewenste voordelen biedt en bovendien mooi groeit en bloeit!
Voordat je begint met het aanplanten van klimplanten, is het belangrijk om een aantal voorbereidende stappen te nemen. Pak de planten na levering aan huis direct uit. De klimplanten zijn enige tijd onderweg geweest en hebben waarschijnlijk behoefte aan water. Geef ze daarom na het uitpakken gelijk water. Zo kunnen ze even bijkomen voordat ze in de grond worden gezet. Wacht daarna niet te lang met het aanplanten. Deze verzorging na aankomst van de tuinplanten stimuleert het herstel en vormt de basis voor een gezonde start in hun nieuwe omgeving.
Je klimplanten op het juiste moment aanplanten is van belang voor een gezonde en succesvolle bloei van de planten. De beste periode om klimplanten aan te planten is tijdens de lente of de herfst. Aanplanten tijdens deze perioden heeft een aantal voordelen:
Hogere temperaturen: De hogere temperaturen in de lente hebben een positief effect op de ontwikkeling van planten. Het warmere weer bevordert de wortelontwikkeling en stelt de klimplanten in staat om snel te acclimatiseren aan hun nieuwe omgeving.
Meer daglicht: Langere dagen in de lente betekent een toename aan daglicht. Een overvloed aan daglicht stimuleert de gezonde groei en de ontwikkeling van stevige stengels.
Goede bodemcondities: In de lente is de bodem goed te bewerken en vaak vochtig door neerslag. Dit zijn de optimale condities voor wortelgroei.
Gematigde temperaturen: Het vriest vaak nog niet en de temperatuur is in deze periode over het algemeen mild. Hierdoor hebben planten voldoende tijd om wortels te ontwikkelen zonder stressfactoren als hitte, kou en vorst.
Minder verdamping: In de herfst verdampt het vocht minder snel uit de grond en blijft de bodem langer vochtig. Klimplanten hebben onder deze omstandigheden een betere kans om zich goed te wortelen en te vestigen.
Minder last van ongedierte: In de herfst neemt de activiteit van veel plantenziekten en plagen af. Je net aangeplante klimplanten hebben dus minder kans op ziekten en plagen, waardoor ze meer kans hebben om goed aan te slaan.
Vergeet niet om de specifieke eisen van de gekozen klimplanten soort in overweging te nemen.
Klimplanten hebben net als alle planten bepaalde wensen en behoeften wat hun groeiomgeving betreft. Sommige planten kunnen goed tegen de zon, maar andere staan liever in de schaduw. Door rekening te houden met de specifieke behoeften van de gekozen klimplanten, creëer je een ideale omgeving voor weelderige groei. Hieronder noemen we een paar belangrijke aandachtspunten:
Klimplanten groeien het liefst op zonnige locaties met minstens zes uur direct zonlicht per dag. Rozen en kamperfoelie hebben meestal zelfs nog meer zonlicht nodig. Controleer ten tweede de bodemkwaliteit, kies goed doorlatende grond met organisch materiaal. Voeg eventueel organisch materiaal toe aan de bodem om deze te verbeteren. Bescherm klimplanten tegen harde wind met natuurlijke barrières of zet ze op een beschutte plek. Tochtige locaties kunnen voor sommige klimplanten grote invloed hebben op de gezondheid van de planten. Ondersteun je klimplanten bij het groeien. Maak hiervoor gebruik van een gaaspaneel, rozenboog of schutting. Houd bij het kiezen van de locatie tot slot rekening met de ruimte die de klimplant nodig heeft om zich te ontwikkelen zonder andere planten te verstikken.
Na het kiezen van de juiste plantplaats is het tijd geworden om daadwerkelijk met het aanplanten aan de slag te gaan. Volg onderstaand stappenplan en ga direct aan de slag:
Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en dat de gekozen locatie voldoende zonlicht ontvangt. Voeg eventueel compost toe om de bodemstructuur te verbeteren.
Graaf een plantgat dat twee keer zo breed en even diep is als de kluit van de klimplant. Maak de grond goed los. Houd tijdens het graven rekening met eventuele ondergrondse kabels en leidingen.
Zelfhechtende klimplanten klimmen, zoals de naam zelf al aangeeft, met hun hechtwortels langs schutting of muren omhoog. Deze planten hebben dus altijd een vorm van ondersteuning nodig, maar hoeven niet geleid te worden. Plaats bij deze klimplanten altijd een aantal bevestigingspunten, zoals bijvoorbeeld draadwerk of een trellisscherm, om de klimplanten een zetje te geven om de lucht in te gaan groeien.
Rankende klimplanten hebben daarentegen wel een stevige structuur nodig. Ze groeien namelijk niet uit zichzelf tegen oppervlakken aan. Rankende klimplanten draaien zich om iets heen op zoek naar steun en hebben geen hechtwortels. Maak bij rankende klimplanten daarom gebruik van klimrekken of palen met binddraad om de plant in de groei te ondersteunen.
Plaats de klimplanten op de juiste plantafstand in het gat en vul het met aarde. Over het algemeen is 3 tot 5 klimplanten per strekkende meter voldoende, afhankelijk van de gewenste dekking en hoogte van de plant (zie onderstaand aanplant advies). Zorg ervoor dat de wortels goed verspreid zijn en bedek ze volledig met aarde. Druk de grond lichtjes aan om luchtbellen te voorkomen en water goed door te laten sijpelen.
Zelfhechtende klimplanten zullen nu zelf verder hun weg naar boven vinden. Lukt dit niet, dan kan je ze altijd extra ondersteuning geven. Het is belangrijk om de rankende klimplanten tijdens de groei te blijven begeleiden. Begeleid nieuwe uitlopers daarom altijd langs de ondersteunende structuren terwijl de plant groeit.
Houd de grond vochtig, vooral tijdens de eerste groeifasen, en geef regelmatig water. Zorg ervoor dat je de behoeften van specifieke klimplanten soorten begrijpt. Niet elke soort klimplant heeft evenveel water nodig. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren, verbranding van de bladeren te voorkomen en de planten voldoende tijd te geven om de opgenomen voedingsstoffen te benutten.
Breng een laag organisch materiaal (mulch) aan rond de basis van de klimplant, maar vermijd direct contact met de stam. Een laag mulch helpt bij het handhaven van een gelijkmatige bodemtemperatuur, beschermt de wortels tegen extreme weersomstandigheden en is een effectieve methode om vocht in de grond vast te houden en onkruidgroei tegen te gaan.
Het is belangrijk om te weten welke signalen kunnen duiden op ontevredenheid bij je klimplanten. Let op veranderingen in bladkleur, verwelking of misvormingen. Deze tekenen kunnen wijzen op problemen zoals ziekten, plagen of onjuiste groeiomstandigheden. Hieronder zetten we een paar belangrijke aandachtspunten voor je op een rij:
Door deze factoren in overweging te nemen, kan je gerichter reageren op eventuele problemen en een optimale omgeving creëren voor je klimplanten.