Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Tuinklussen in september: deze mag je niet vergeten!

6 april 2021
Leestijd: 8 minuten

Moeilijkheidsgraad van deze klus: gemakkelijk

Tuinklussen in september: deze mag je niet vergeten!

Wil je een mooie en verzorgde tuin? Dan zijn er in september een aantal tuinklussen die je niet mag vergeten. September is namelijk de ideale maand om je gazon extra te verzorgen, je tuinplanten en hagen te snoeien én je tuin weer kleur te geven met mooie najaarsbloeiers. Hoe je deze vijf tuinklussen precies aanpakt? Graag geven wij uitleg en tips!

1. Gazononderhoud

Geef je gazon in september altijd extra aandacht. Waarom? In het najaar gaat het gras langzamer groeien. De bodem is nog warm en is goed vochtig. De ideale omstandigheden voor wortelgroei en het ontkiemen van graszaad. Wil je een mooi vol grasveld? Dan is het stimuleren van nieuwe wortelgroei belangrijk. Verticuteren, kale plekken bijwerken en bemesten helpt hierbij.

Volg de stappen hieronder:

  1. 1.

    Verticuteer je gazon

    Met verticuteren haal je onkruid en dode grassen uit je gazon. Zo geef je het overgebleven gras weer meer ruimte en stimuleer je wortelgroei. Doe daarom het volgende: maai je gazon, haal het losse gras weg en verticuteer. Loop in rechte banen en doe dit één keer in de lengte en één keer in de breedte. Bijvoorbeeld met een: verticuteerhark.

  2. 2.

    Werk kale plekken bij

    Verwijder onkruid en mos, maak de grond goed los met een hark, meng gazongrond door de bovenlaag, strooi het graszaad over de kale plek en maak het af door de grond voorzichtig aan te drukken. Gebruik bijvoorbeeld: Pokon Gazongrond met Pokon Kale Plekken Hersteller.

  3. 3.

    Bemest je gazon

    Je gazon bemesten met een goede basisvoeding en het strooien van kalk is essentieel. Zorg dat het gras gemaaid is en strooi de korrels gelijkmatig over het gazon. Besproei daarna je gazon zodat de voeding 'vrij' komt. Let op! Doe dit niet op een warme dag met veel zon. Dan heb je kans op verbranding. Gebruik bijvoorbeeld: Pokon Gazonmest met Kalk 3 in 1.

Gazon bemesten
Achtertuin met gazon

2. Tuinplanten snoeien

In september gaan veel planten langzamer groeien: een ideaal moment om je planten te snoeien. Wanneer je precies welke planten kunt snoeien is soms lastig. Bij bloeiende plant kun je bijvoorbeeld letten op de bloeitijd. Ook heb je verschillende snoei opties: bijwerken, in vorm brengen en verjonging.

Snoei opties in september:

  1. Bijwerken van alle tuinplanten door uitstekende of beschadigde takken en uitgebloeide bloemen weg te halen.

  2. In vorm brengen van bijvoorbeeld hagen.

  3. Meestal niet: het verjongen van planten. Bekijk eerst het specifieke snoeiadvies voor de plant of je flink mag terugsnoeien.

Wil je een plant toch flink terugsnoeien? Zorg er dan voor dat je dit zo vroeg mogelijk doet. De plant moet zich nog goed kan herstellen voor de vorstperiode. Heb je een plant met bloemen? Dan is het handig om te weten wanneer deze bloemknoppen vormt en wat de specifieke bloeiperiode is. In de basis werkt het zo: als je weet wanneer de plant bloeit is het al makkelijker te bepalen wanneer je het beste kunt snoeien.

  1. Bloeiers op eenjarig hout

    Bloemknoppen komen dan in het voorjaar tevoorschijn en bloeien meestal na de langste dag (21 juni). Je kunt deze planten dus in het najaar of in het vroege voorjaar snoeien. Wil je de plant echt flink terugsnoeien? Vanwege de vorstperiode is het beter om in het najaar nog even geen verjongingssnoei uit te voeren. Over het algemeen is het beter om dit in het voorjaar te doen.

  2. Bloeiers op tweejarig hout

    Bloemknoppen worden al in de voorgaande zomer gevormd, overwinteren dan en bloeien in het voorjaar. De beste snoeiperiode is dus na het voorjaar. Snoei je de plant toch in het najaar. Dan knip je dus ook de bloemknoppen weg en zullen de meeste planten geen nieuwe knoppen meer vormen. Je plant krijgt dan pas het jaar daarna weer bloemen.

  3. Wil je helemaal precies weten wanneer je jouw plant mag snoeien?

    Kijk dan bijvoorbeeld op een productpagina van de plant. In de meeste gevallen staat daar precies beschreven in welke periode je de plant het beste kunt snoeien. Weet je de naam van je plant niet? Gebruik dan één van de handige apps, bijvoorbeeld PlantNet. Je maakt een foto van je plant en de app geeft je de plantnaam.

Nog een aantal laatste snoeitips:

  1. Kies een geschikt moment: niet met felle zon en niet als het bijna gaat vriezen.

  2. Snoei je net boven het binnenoog: dan groeit de tak later meer naar binnen.

  3. Snoei je net boven het buitenoog: dan groeit de tak later meer naar buiten.

  4. Gebruik altijd scherp snoeigereedschap en knip de takken schuin af.

  5. Maak een persoonlijke snoeikalender. Zo hoef je niet steeds ieder jaar opnieuw alles op te zoeken.

Snoeien

3. Hagen snoeien

Groenblijvende en bladverliezende hagen snoei je ongeveer twee keer per jaar om ze mooi in model te houden. Eén keer in het voorjaar en de tweede keer in het najaar.

Meest voorkomende hagen die je kunt snoeien:

  1. Beukenhaag (Fagus sylvatica)
  2. Haagbeuk (Carpinus Betulus)
  3. Coniferenhaag (Leylandii, Thuja)
  4. Ligusterhaag (Ligustrum ovalifolium)
  5. Taxushaag (Taxus baccata)
  6. Buxushaag (Buxus sempervirens)
  7. Glansmispelhaag (Photinia fraseri ‘Red robin’)

Snoeitips voor het snoeien van een haag

  1. Snoei niet bij te zonnig weer of wanneer er kans op vorst is. Anders heb je kans op schade.

  2. Snoei de haag van boven altijd iets smaller. Zo kan het zonlicht er goed bij en groeit de haag mooi dicht.

  3. Snoei je haag altijd met een heggenschaar. Dit is beter voor je haag en maakt het snoeien makkelijker voor jou.

Handig snoeigereedschap helpt je de snoeiklus makkelijker uit te voeren. Ga bijvoorbeeld voor een heggenschaar als de Professionele heggenschaar gesmeed staal.

  1. Wil je meer weten over het snoeien van een beukenhaag en haagbeuk? Bekijk dan: Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer?

  2. Wil je meer weten over het snoeien van een coniferenhaag of taxushaag? Lees hier verder: Hoe en wanneer coniferen snoeien?

4. Aanplanten

De zomer is voorbij en steeds meer zomerbloeiers zullen uitgebloeid zijn. Dit betekent minder kleur in de tuin en wellicht lege bloempotten. Hier kun je gemakkelijk iets aan doen: zet mooie najaarsbloeiers in je tuin.

Najaarsbloeiers

Er zijn vele kleurrijke najaarsbloeiers die geschikt zijn voor tuin en in pot. Uitgebloeide perkplanten in pot kan je prima vervangen door een aantal mooie najaarsbloeiers. Wil je inspiratie opdoen en alle mogelijkheden bekijken? Bekijk dan eens deze pagina over najaarsbloeiers! Daar is allemaal handige informatie te vinden en zie je alle najaarsbloeiers in één overzicht!

Extra tip! Wil je een mooie najaarsbloeier in pot zetten? Vergeet niet om onder de potgrond nog hydrokorrels te gebruiken voor een juiste vochtregulatie. Zo weet je zeker dat je planten in pot niet te weinig en niet te veel water krijgen. Uiteraard zit er onderin de buitenpot ook nog een extra gat voor het overtollige water. Erg belangrijk bij een zware regenbui.

5. Najaarsseizoen: wees voorbereid op herfstblad

In het najaar valt er weer veel blad van de bomen. Al dat gekleurde blad geeft altijd een leuk sfeertje. Maar het herfstblad valt ook op ongewenste plekken: je gazon, terras of zelfs in je vijver. Maak deze plekken regelmatig bladvrij. Door te veel blad op je gazon krijgt het gras te weinig licht en zuurstof. Daarnaast heb je dan extra kans op het ontstaan van schimmels. Veel blad in je vijver is ook geen goed idee. Dan kan het zuurstofgehalte te laag worden. Voorkom daarnaast ook gladheid op je terras: herfstblad met regen is geen handige combinatie.

Herfstblad aanvegen met jouw platte gazonhark

Voorkom problemen met de volgende hulpmiddelen:

  1. Gebruik bijvoorbeeld de platte gazonhark. Handig voor je gazon!

  2. Span een vijverafdeknet over je vijver heen. Als je dit nog niet hebt!

  3. Ga voor makkelijk en snel met bijvoorbeeld een bladblazer. Ideaal voor bijna je hele tuin!

  4. Maak het opruimen van het blad makkelijker door gebruik te maken van een bladgrijper en tuinafvalzak.

Waar laat je nu al dat herfstblad? Het blad kan je bijvoorbeeld over je border tussen je planten verspreiden. Een fijn isoleerlaagje (dun laagje) voor je tuinplanten bij vorst en egels zijn er ook erg blij mee.

Alvast een tip voor de maand oktober

Wil je een mooie afscheiding in je voor- of achtertuin? Oktober is een ideale maand om je haag te planten en je bent ook nog eens goedkoper uit! Waarom? Vanaf oktober is het weer mogelijk om wortelgoed te planten. Wortelgoed is vele malen goedkoper dan in pot. Bekijk bijvoorbeeld eens de zeer populaire groene beukenhaag, de rode beukenhaag of de haagbeuk.

Wil je weten wat het verschil is tussen deze twee hagen? Bekijk dan eens: Haagbeuk of beukenhaag? De verschillen.

Geschreven door: Merel Productspecialist