Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

10 bloeiers voor een kleurrijke tuin

3 maart 2021
Leestijd: 8 minuten

Iedereen heeft zo zijn of haar favoriete buiten moment. De één gaat er graag op uit, terwijl de ander het heerlijk vindt in zijn of haar tuin te vertoeven met een kopje koffie of een goed glas wijn. Van een groene en klassieke tuin, een oosterse tuin met bamboe, tot een kleurrijke tuin. Houd jij van fleurigheid en maakt kleur jou vrolijk? Bekijk dan onze top 10 van bloeiende tuinplanten waarmee jouw tuin een feestje wordt. Zo maken wij het tuinplanten online kopen makkelijk!

Het hele jaar bloeiende tuinplanten in je tuin

Wat is er nu mooier dan wanneer je het hele jaar door kan genieten van een tuin vol bloeiende (vaste) planten. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je rekening houdt met de bloeitijd en het aantal zonuren in je tuin. Door voor planten te kiezen met verschillende bloeiperiodes creëer je het hele jaar een bloemenzee. Check ook het aantal zonuren. Heb je bijvoorbeeld plekken in je tuin waar zo’n 6 uur per dag de zon schijnt? Kies dan voor planten die van volle zon houden. Planten voor in de halfschaduw kunnen tegen zo’n vier uur zon per dag.

Kleurrijke tuin met bloeiende vaste planten

Top 10 bloeiende planten

1. Hortensia

De hortensia springt eruit als het gaat om kleurrijke bloeiende vaste planten. Wit, roze, paars, blauw of rood. Een witte hortensia zorgt voor een rustige en elegante uitstraling. Wil je jouw tuin een magische tint geven? Kies dan voor paars of roze. Ga je liever voor een eyecatcher die flink opvalt? Dan is een blauwe hortensia een goede keuze. Het planten en verplanten van deze rijkbloeiende tuinplant is eenvoudig te realiseren. In de blog ‘hortensia aanplanten’ vind je een overzichtelijk stappenplan. In de blog 'hortensia snoeien’ geven we je snoeitips om zo ieder jaar weer het beste uit jouw hortensia te halen.

Bekijk de hortensia

Tip:

Zet de hortensia als snijbloem in een vaas. Of laat de hortensia drogen en verwerk deze in een mooi stukje voor op tafel.

2. Lavendel

Vlinders, bijen en hommels, een mediterraan gevoel en een heerlijke geur. Met lavendel geef je jouw tuin een levendige en kleurrijke twist. Lavendel is een bloeiende vaste plant met een mooie dieppaarse kleur. De bloemaren hebben verschillende vormen. Van het voorjaar tot de late zomer geeft deze plant kleur en geur aan jouw tuin. Je hebt dus lang plezier van de paarse bloei. De aren van de lavendel kan je ook gebruiken in bloemstukjes of als bosjes bij elkaar binden om zo je huis te decoreren.

Bekijk de lavendel

Tip:

Hang of leg een bosje bij elkaar geknoopte lavendel in het toilet voor een verfrissende geur. Meer hierover lees je in de blog: lavendel snoeien.

3. Camellia

Voor wie van kleurrijk houdt mag een camellia, ook wel Japanse roos genoemd, niet ontbreken in de tuin. Het is een sierlijke struik met een lange en uitbundige bloei van roosachtige bloemen. De kleuren van de bloemen variëren van wit, roze, rood tot lila. Een camellia staat bovendien ook mooi in een pot op je balkon of terras. Aangezien deze bloeiende tuinplant goed winterhard is, geniet je elk jaar opnieuw van prachtige bloemen.

Bekijk de camellia

4. Rhododendron

Een rhododendron is een bloeiende tuinplant en daarom een sierlijke en kleurrijke toevoeging voor jouw tuin. Deze plant kan je aanschaffen in allerlei kleuren, dus kies een kleur die past bij de inrichting van jouw tuin. Het belangrijkste voordeel van de rhododendron: het is een bloeiende tuinplant waar je weinig onderhoud aan hebt. Snoeien hoef je alleen te doen wanneer de struik te groot wordt. Wel kan je direct na de bloei de bloemen verwijderen. Dit zorgt ook het jaar erop voor een goede bloei. Wist je dat een rhododendron het ook prachtig in een pot doet?

Bekijk de rhododendron

5. Buddleja

Tover je tuin om in een prachtig vlinderparadijs. De buddleja is een cultivar van de vlinderstruik en bloeit met rechtopstaande kleurrijke bloempluimen. Deze pluimen zijn erg in trek bij vlinders. Het kan dus zomaar dat een witje, de citroenvlinder, de kleine vos of de atlanta een bezoekje brengt aan je tuin. De bloempluimen zijn niet alleen in trek bij vlinders, maar ook bij bijen en hommels. Genoeg levendigheid in je tuin dus om van te genieten!

Bekijk de buddleja

6. Skimmia

Vind je het naast kleur ook belangrijk dat jouw bloeiende plant sterk is? Kijk dan eens naar de skimmia. De skimmia is namelijk een goed winterharde plant die groen blijft in de winter. In het voorjaar bloeit deze plant uitbundig met geurende bloemtrossen. Aan het einde van de zomer verschijnen de eerste bloemknoppen. Deze blijven gedurende de winter aan de plant zitten. De skimmia is dus ook tijdens de kale en koude wintermaanden een decoratieve plant om te zien!

Bekijk de skimmia

Tip:

Gebruik de bloemknoppen om een kerststuk mee te decoreren.

7. Rozenstruik

Kies je voor de rozenstruik, dan ga je voor de koningin onder de bloemen. Dit is een bekende uitspraak voor de roos. Rozen staan het liefst op een plekje in de volle zon. Hoe meer zon een rozenstruik krijgt, hoe rijker de plant bloeit en des te meer je dus van de kleur geniet. Ga je voor de rozenstruik, dan is er aan keuze geen gebrek! Of je nu houdt van traditioneel rood, chique wit of vrolijk geel.

Bekijk de rozenstruik

Leuk weetje!

De verschillende kleuren rozen hebben een betekenis:

  • Rood: staat voor liefde en respect. Voor de echte romanticus!
  • Wit: staat voor pure en echte liefde en duidt respect voor iemand aan.
  • Roze: staat voor geluk en dankbaarheid.
  • Geel: staat symbool voor intieme vriendschap en verbondenheid.

8. Liriope muscari (leliegras)

Heb jij een rotstuin, een border of wil je de bodem bedekken met kleur? Dan is liriope muscari, beter bekend als leliegras, echt iets voor jou! Het is een groenblijvende siergrassoort met smalle, donkergroene bladeren. Dit steekt mooi af tegen de bloemaren met paarse bloemetjes. De bloemen lijken op die van de blauwe druif. Het leliegras staat daarnaast mooi in een pot, dus ook met een balkon of terras is de liriope muscari een mooie optie.

Bekijk de liriope

9. Magnolia

Ga voor pracht en praal met de magnolia. Deze bloeiende tuinplant heeft mooie grote bloemen. De bloemen lijken op tulpen. Een magnolia bloeit in het voorjaar met witte, roze, gele of paarsrode tulpachtige bloemen. Wil je een soort die wat meer opvalt? Kies dan voor een magnolia met stervormige bloemen, ook wel stermagnolia genoemd. Afhankelijk van hoe je de magnolia snoeit, kan de plant uitgroeien tot een sierlijke boom.

Bekijk de magnolia

10. Kalmia

Wil je iets bijzonders in je tuin waar je buren versteld van zullen staan? Ga dan voor de kalmia, ook wel lepelboom genoemd. Het is een prachtige sierstruik met een rijke bloei van roodpaarse bloemen. Heb je geluk, dan kan je zelfs genieten van trossen met wel 30 bloemen! Maak met de kalmia een kleurrijke border of plant de struik als solitair. Hoe dan ook, je bent verzekerd van een mooi plaatje in je tuin.

Bekijk de kalmia

Tip:

Een kalmia net als de rhododendron houdt van een vochtige, zure grond? Deze twee planten zijn dus goed te combineren.

Bekijk alle tuinplanten en kijk voor meer inspiratie op onze pagina met voorbeeldtuinen.

Geschreven door: Arnout Productspecialist