Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

5 tuinideeën voor nieuwe aanplant in de herfst

26 februari 2021
Leestijd: 8 minuten

In de herfst is er nog tijd genoeg om je tuin, terras of balkon aan te pakken voordat het winter wordt. Het najaar is zelfs ideaal voor nieuwe aanplant! De grond is nog warm genoeg voor wortelvorming en verder stoor je de haagplanten, bomen, struiken of tuinplanten die je aanplant niet in de groei. Ook is de herfst dé periode om nieuwe voorjaarsbloeiende bloembollen te planten. Laat je inspireren door onze tuinideeën voor nieuwe aanplant en ga direct aan de slag!

Nieuwe tuinideeën realiseren: de voorbereidingen

Als je tuinideeën realiseert, zorg je er eerst voor dat je tuin er goed bij ligt. Snoei haagplanten, struiken en fruitbomen terug als het nog niet vriest (hoe je fruitbomen snoeit, lees je in onze blog over fruitbomen). Hetzelfde doe je met rozen. Snoei takken die ver uitgroeien weg en knip uitgebloeide rozen weg tot boven het eerste vijftallige blad. Knip ook andere bloemen die niet meer mooi zijn weg. Tot slot wied je onkruid en verwijder je afgevallen blad dat op haagplanten, groenblijvende struiken en planten ligt. Nadat je tuin is opgeruimd, zie je goed wat aan vervanging toe is. Je kan er ook voor kiezen tuinplanten en heesters te verplaatsen om ruimte te maken voor nieuwe aanplant. Haal planten en bomen die je wilt vervangen uit de grond voordat je hun vervangers en de bijpassende aanplantgrond koopt.

Voorbereidingen voordat je een nieuw tuinidee realiseert

Ook als je jouw terras of balkon een nieuwe look geeft, kijk je eerst naar wat aan vervanging toe is. Haal boompjes, struiken en planten die je wilt vervangen uit de plantenbakken en maak de bakken schoon. Vervang plantenbakken als het nodig is. Meestal moet een plantenbak 4 tot 5 centimeter groter zijn dan de diameter van de pot waarin je nieuwe plant geleverd wordt. Verder hebben boompjes op stam en struiken waarvan de wortels flink groeien zoals de rozenstruik een grotere plantenbak van 70 x 70 x 70 centimeter (breedte x lengte x hoogte) nodig. Nu is het tijd om je te laten inspireren door onze tuinideeën voor nieuwe aanplant!

Tuinidee 1: erfafscheiding, zithoek of plantvak creëren met haagplanten

Wil je een deel van je erfafscheiding vervangen of wil je een nieuwe maken? Bekijk dan onze haagplanten die je vanaf oktober in wortelgoed koopt. Dit zijn haagplanten met kale wortels. Jouw voordeel is dat dit minder kost. De meest populaire haagplant is de groene beukenhaag die tot en met de zomer groen is en in de herfst goudgeel. Een groene beukenhaag geeft het hele jaar privacy omdat hij in de winter zijn blad behoudt. Houd er wel rekening mee dat het blad dan bruin is. Veel tuinliefhebbers vinden dit echter juist decoratief! Een groene beukenhaag kun je ook gebruiken om je terras of een stukje van je tuin af te scheiden als zithoek. Heb je toch liever een wintergroene haag? Kijk dan eens naar de coniferenhaag. Tot slot kun je in de herfst een mooi plantvak maken met buxus waarin je bijvoorbeeld rozen, hortensia’s of lavendel plant.

Een erfafscheiding, een zithoek en een plantvak gemaakt van haagplanten

TIP: Bewaar de geleverde haagplanten in wortelgoed bij voorkeur niet langer dan 48 uur. Is het buiten wat warmer? Leg de haagplanten dan op een plek in de schaduw waar weinig wind komt en besproei eventueel de wortels.

Tuinidee 2: boom planten in je tuin of plantenbak

Loop je al langer met het idee rond een nieuwe boom in je tuin te planten en raak je dit idee ook na de najaarssnoei en het opruimen van je tuin niet kwijt? Aarzel dan niet langer een plant die boom of dat boompje! Voor iedere tuingrootte hebben we geschikte bomen in ons assortiment. Heb je geen tuin? Geen nood! Voor in een plantenbak op je terras of balkon zijn er verschillende decoratieve sierboompjes. Om je keuze voor een boom te vergemakkelijken, hebben we een bomen top 5 voor je samengesteld waarin je de meest populaire bomen vindt.

  • Magnolia 'Spectrum' (bloeit in het voorjaar met roze bloemen die op tulpen lijken)
  • • Malus 'Courtarou' (een sierappelboom met roze bloesem in de lente en sierappeltjes en geeloranje herfstblad in de herfst)
  • • Malus domestica 'Elstar' (een appelboom die in verschillende formaten -patio, laagstam, halfstam, hoogstam- leverbaar is met appels geschikt voor appeltaart)
  • Leilinde (een boom waarvan de takken aan een leirek vastzitten waardoor een vlak bladscherm is ontstaan dat privacy biedt)
  • Glansmispel op stam (met rood blad) en olijfboom op stam (met grijsgroen blad): boompjes die ook geschikt zijn voor in een pot
Vijf sierlijke bomen in beeld

Houd er bij de keuze van je boom rekening mee dat de hoogte en de vorm van je boom voor een groot deel bepalen waar je boom komt te staan. Zo heeft de magnolia 'Spectrum' wat meer ruimte nodig. Daarom staat deze boom vaak op een open plek in een tuin of op een grasveld. De wat kleinere malus 'Courtarou' kun je eveneens op een grasveld neerzetten maar kan ook op een ruime plek aan de rand van je tuin staan. Bij de 'Elstar' is het zoeken van een passende standplaats eenvoudig. De patio-variant is geschikt voor in een plantenbak op je balkon of terras terwijl de variant op laagstam maximaal 4 meter hoog kan worden en meer ruimte nodig heeft.

Heb je jouw boom gekozen? In deze video leggen we uit hoe je hem plant met behulp van boompalen.

TIP: Meer hulp nodig bij het kiezen van je boom? Gebruik dan onze bomen keuzehulp.

Tuinidee 3: heesters planten in je tuin of plantenbak

Kom je er na het herfstklaar maken van je tuin achter dat je een saai plekje in je tuin hebt dat wel een oppepper kan gebruiken? Haal dan eventuele planten die lelijk zijn geworden uit je tuin en zet er een mooie heester neer. Daarbij kun je kiezen voor groenblijvende heesters, heesters die voor een groot deel van het jaar kleurrijk blad hebben en heesters die bloeien in de winter en het vroege voorjaar. Bekijk voor meer inspiratie onze heester top 5!

  • • Acer palmatum (Japanse esdoorn met zevenlobbig, fijn gevormd blad dat prachtige oranje gele tot rode herfstkleuren heeft)
  • buxus (een wintergroene heester met sierlijke kleine blaadjes die in bolvorm, kegelvorm en spiraalvorm verkrijgbaar is)
  • Euonymus (een wintergroene heester met bont blad dat soms geel is of een rozerode herfstkleur heeft zoals bij de ‘Blade Runner’)
  • Skimmia (een laagblijvende heester met decoratieve bloemknoppen die vaak rozerood zijn en decoratieve bessen)
  • Viburnum (een heester die in de winter en het vroege voorjaar bloeit met witte tot roze bloemschermen of bloembollen. Ook de blauwzwarte bessen van de viburnum zijn mooi om te zien)

De heesters uit onze top 5 zijn prima met elkaar te combineren. Kijk maar eens hoe mooi de bessen van de Skimmia kleuren met het rode blad van de Japanse esdoorn! Daarnaast gaat de Japanse esdoorn ook samen met siergras en leucothoe (druifheide), een andere heester met oranjerood of bont blad. De buxus en de euonymus zijn met donkergroen blad en bont blad eveneens een mooie kleurencombinatie in je border. Wil je trouwens weten hoe je een in een bol gesnoeide buxus kunt aanplanten in je tuin? Lees dan de blog '5 tuinideeën met buxusbollen' en experimenteer maar raak!

Kleurrijke heesters zoals de Japanse esdoorn, de Skimmia, de leucothoe en de viburnum

Tuinidee 4: siergrassenborder maken

Siergras is een dankbare plant om aan te planten in de herfst omdat het direct resultaat oplevert. De meeste siergrassen bloeien in de herfst zodat je er meteen met volle teugen van geniet. Wanneer je siergrassen die uitbundig bloeien combineert met siergrassen met opvallend gekleurd blad, levert dit een mooi kleurenspel op. De meeste siergrassen zijn wintergroen en veel soorten zijn ook geschikt om in pot te zetten. Kijk maar eens naar de maximaal 30 centimeter hoge elijah blue die hieronder in plantenbak is afgebeeld. Met blauwachtig blad is het ook een echte blikvanger in je border. Zet dit laagblijvende siergras vooraan in je border zodat het extra goed tot zijn recht komt.

Siergrassen in een border en in een plantenbak

Tuinidee 5: bloembollenlasagne maken

Tot slot nog één tuinidee voor nieuwe aanplant om je vingers bij af te likken: het maken van bloembollenlasagne! Je maakt deze lasagne voordat de eerste nachtvorst komt in ruime plantenbakken waarin je meerdere lagen bloembollen onder elkaar plant. Denk daarbij aan een eerste laag met tulpen die wat dieper geplant moeten worden, gevolgd door een laag blauwe druifjes (of hyacinten) en tot slot een laag crocussen. Op iedere bloembollenlaag strooi je een laag Pokon bloembollengrond. Verder plant je de bloembollen steeds met de puntjes omhoog in de grond. De laatste laag van je bloembollenlasagne bestaat uit Pokon bloembollengrond met wat Pokon bloembollenvoeding erbovenop. Nog even wat water erover heen gieten en klaar is je lasagne! De bloembollen die het eerst uitkomen zijn de crocus, daarna de blauwe druifjes en daarna de tulpenbollen. Zo geniet je extra lang van de bloemenpracht in het voorjaar!

Zo maak je een bloembollenlasagne

TIP: Verwen je nieuwe aanplant met najaarsbemesting! Dat kan met ecostyle tuinmest, een organische meststof die kalium bevat wat het vriespunt van het plantensap verlaagt. Daardoor kunnen je nieuwe tuinplanten en bomen beter tegen de kou. Let op! Ook de tuinplanten en bomen die je al had, verdienen een goede najaarsbemesting.

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan hier alle najaarsbloeiers en onze tuin voorbeelden.

Geschreven door: Wouter Productspecialist