Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Wanneer een hortensia verplaatsen, verplanten of verpoten?

13 juli 2022
Leestijd: 6 minuten

Een hortensia is een tuinplant die onder goede omstandigheden flink kan groeien. Mede hierdoor is het dan ook een geliefde tuinplant in Nederland. Hortensia’s worden vaak dicht bij elkaar geplant om snel een mooi en vol resultaat te krijgen. Hierdoor krijg je een mooi aanzicht van je tuin.


De uitbundige groei zorgt er echter ook voor dat je een hortensia soms moet verplaatsen, verplanten of verpoten. Dit kan ontstaan wanneer de plantplaats te klein wordt, een hortensia te veel in de zon of schaduw staat of simpelweg in de weg staat. Er zijn dus genoeg redenen om een hortensia te verplaatsen, verplanten of verpoten. Dit kan je doen, mits je op een aantal zaken let.

Soorten hortensia

Voordat je een hortensia gaat verplaatsen, is het handig om te weten welke soort hortensia (of hydrangea) je hebt. Er zitten namelijk verschillen in de bloeivormen van hortensia’s. Zo bloeien bijvoorbeeld pluimhortensia’s en sneeuwbalhortensia’s in de zomer op eenjarig hout. Hiervan zijn de scheuten in het voorjaar gevormd.

Anderzijds zijn er hortensia’s die bloeien op tweejarig hout, ofwel in een of meerdere groeiseizoenen op de scheuten zijn gevormd. Dit zijn bijvoorbeeld klimhortensia’s, eikenbladhortensia’s en de meeste boerenhortensia’s. Dit is belangrijk om te weten vanwege het terugsnoeien van de hortensia na het aan- of verplanten.

Lees hier onze blog over verschillende hortensia soorten.

Wanneer hortensia verplaatsen?

De beste periode om een hortensia te verplaatsen is in het voorjaar, dus in de maanden maart of april. Echter kan je een hortensia ook verplaatsen in het najaar, in oktober of november. De manier van verplaatsen verschilt per periode en elke periode moet je weer letten op andere zaken.

Hortensia verplaatsen in het voorjaar

We raden aan om een hortensia in het voorjaar te verplanten. Het klusje is in deze periode een stuk makkelijker omdat de hortensia in deze maanden nog geen blad heeft. De kans op vorstschade is in het voorjaar kleiner dan in het najaar. Daarnaast is een hortensia nog in rust en krijgt het de tijd om zichzelf te herstellen voordat de groei begint.

Hortensia verplaatsen in het najaar

Het is mogelijk om een hortensia te verplaatsen in het najaar. Echter zitten er in deze periode meer risico’s aan verbonden. Na het verplaatsen van een hortensia krijgt de plant in tegenstelling tot het voorjaar niet de kans om te herstellen in een opwarmende grond. Hierdoor is de kans groter op vorstschade.

Hoe hortensia verplaatsen?

Het is belangrijk om een hortensia op de juiste manier te verplaatsen of verplanten. Hierbij kan je namelijk de kans op aangroeien vergroten. Houd hierbij rekening met de periode waarin je de plant gaat verplaatsen. Voordat een hortensia wordt verplaatst dien je eerst een juiste plek te creëren. Doe dit in een cirkel in de halfschaduw die even groot is als de plant. Bij een jonge hortensia is dit een diameter van 30 tot 40 cm, bij een grotere hortensia 80 tot 90 cm.

Graaf vervolgens een gat op de plek waar je de hortensia wil verplanten en vul dit gat met hortensia potgrond of strooi tuinturf rondom de hortensia. Eventueel kan je ook blauwmaker toevoegen. Plaats de hortensia in het gat en druk de grond stevig vast. Zorg er daarna voor dat de plant gemakkelijk en effectief water kan opnemen door de grond licht vochtig te maken.

Stappenplan

Bij het planten van een hortensia moet je op een aantal zaken letten. Zo is de plaats en ondergrond van een hortensia van belang voor de bloei. Bovendien moet je letten op hoe je een hortensia plant. Meer informatie hierover vind je in onze blog over het planten van hortensia.

Waar hortensia naartoe verplaatsen?

Voordat je een hortensia gaat verplaatsen is het belangrijk om goed na te denken over de plantplaats. Houd daarbij rekening met de ondergrond zodat de hortensia niet meer schade oploopt. Een zure grond zorgt ervoor dat je blauwe hortensia blauw blijft, maar in een neutrale grond kleurt deze hortensia roze.

Daarnaast groeien hortensia’s ook beter in een humusrijke grond, ofwel een voedselrijke grond. Met Pokon Bloeiende Planten Voeding kan je zorgen voor voldoende voeding met humuszuren, plantenextracten en sporenelementen in de grond. Eventueel kan je een laag Pokon Hydrokorrels toevoegen voor een betere afvoer van het water.

Bovendien is het ook belangrijk om te zorgen voor een goede omgeving waarin een hortensia optimaal kan herstellen en groeien. Een hortensia heeft over het algemeen veel water nodig. Zorg er dus voor dat een hortensia niet overdekt komt te staan, zodat het voldoende regenwater kan opnemen. Ook is het belangrijk om de hortensia voldoende zonlicht te geven, maar niet te veel. Zorg dus voor een goede plek in de halfschaduw, zodat een hortensia goed kan bloeien en groeien.

Hortensia snoeien na verplaatsen

Het snoeien na het verplanten van een hortensia wordt vaak vergeten. Dit is wel belangrijk omdat de wortels ingekort zijn nadat een hortensia is verplaatst. Hierdoor is de plant minder goed in staat om water op te nemen en kan hij alleen kleine hoeveelheden water opnemen. Hierdoor kan een een hortensia minder snel en makkelijk herstellen. Het snoeien van een hortensia na het verplaatsen is dus absoluut nodig.

Met een flinke snoeibeurt kan je ervoor zorgen dat verdamping via de bladeren en bloemen worden beperkt. Door de verdamping te beperken houdt een hortensia meer water en voedingsstoffen over, zodat deze gebruikt kunnen worden voor het herstel.

Nazorg na verplaatsen

Zonder een goede nazorg kunnen de wortels van een hortensia onvoldoende herstellen na het verplaatsen. Het is daarom belangrijk om een hortensia voldoende water en voedingsstoffen te geven na het verplaatsen. Doe dit ongeveer twee keer per week. Daarnaast moet de grond altijd licht vochtig zijn zodat de plant gemakkelijk water kan opnemen. Ook bepaalt de zuurgraad in de grond de kleur van een hortensia. Dit kan je aanpassen naar eigen wens. Meer tips voor een goede hortensia verzorging vind je in ons andere blogartikel.

Geschreven door: Lars Productspecialist