Je kamerplanten verzorgen in de winter. Hoe pak je dat aan? De dagen zijn korter, er zijn minder zonuren en het is kouder buiten. Wij trekken ons tijdens de winter graag binnen terug. Zetten de kachel een graadje hoger of genieten bij een haardvuurtje. Onze kamerplanten zijn niet geheel ongevoelig voor deze verandering. Pas de verzorging van je kamerplanten in de winter daarom aan. Onze tips voor het verzorgen van je kamerplanten in de winter vind je hier.
De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt is, waarom is de verzorging dan zo anders? Het antwoord hierop is de zon! Onder invloed van de zon vindt fotosynthese plaats. Door fotosynthese vinden er allerlei processen plaats in de kamerplant die ervoor zorgen dat de plant gaat groeien.
In de winter zijn de dagen korter en is het zonlicht minder fel. Hierdoor hebben de planten minder energie en gaan ze in een soort spaarstand, de winterrust. Je planten groeien in deze periode meestal minder hard of helemaal niet. Logischerwijs hebben ze dus ook minder voedingsstoffen nodig. Hieronder geven we je diverse tips voor het verzorgen van je kamerplanten tijdens deze rustfase.
In de winter ligt wortelrot op de loer. Wortelrot ontstaat als planten teveel water krijgen. Onder invloed van de zon die uitbundig schijnt in het voorjaar, groeit een plant sterk. Voor deze groei heeft de kamerplant veel water nodig. In de winter is de invloed van de zon een stuk minder. Hierdoor is de voedings- en waterbehoefte een stuk lager. Je kan je kamerplanten in deze periode al snel teveel water geven. Geef daarom een stuk minder water dan tijdens de zomer.
Voel met je vinger in de aarde.Is de aarde droog? Geef je plant dan wat water. Voelt de aarde vochtig en blijft het aan je vinger plakken? Sla het watergeven deze keer even over. Geef altijd liever te weinig water dan teveel om wortelrot te voorkomen.
Kamerplanten gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid. Klein probleempje, in de winter gaat de verwarming aan en wordt het juist droger in huis. Verhoog de luchtvochtigheid in huis door het gebruik van een luchtbevochtiger of een schaaltje water. Vergeet vooral ook niet regelmatig je kamerplanten te bespuiten met water. Heb je kamerplanten in huis met gele/bruine vlekjes, rimpelend blad en lelijke randen? Grote kans dat je luchtvochtigheid te laag is.
Zet je kamerplanten niet te dicht bij de verwarming en plaats ze op een krukje in plaats van direct op de vloerverwarming.
Als planten ergens niet tegen kunnen is het wel tocht. Tocht beïnvloed de weerstand van de planten en maakt ze vatbaar voor ziekten. Doordat het buiten kouder wordt in de winter, ontstaat er ook sneller tocht. Kies voor je planten een plekje zonder tocht en zet ze bijvoorbeeld tijdens de winter niet voor een raam met enkel glas.
Zorg voor een constante kamertemperatuur. Kamerplanten heb de voorkeur voor een constante kamertemperatuur tussen de 15 ℃ en 25 ℃. Voorkom te grote uitschieters om om je planten gezond te houden.
De dagen zijn korter en het is donkerder in huis. Kamerplanten die goed gedijen in de
Met de koudere temperaturen buiten, zou je niet zo snel beestjes verwachten. Toch moet je het hele jaar door je planten blijven controleren. Juist doordat de verwarming lekker aan staat ontstaan er broeierige plekjes waar schimmels en insecten prima in gedijen. Ook doe je er goed aan je tuinplanten goed te controleren voordat je ze binnen zet. Zo voorkom je eventuele kruisbesmetting met je kamerplanten.
Het verpotten van je kamerplanten is een klusje dat je beter kan uitstellen tot het voorjaar of de zomer. Na het verpotten heeft een plant namelijk weer enige tijd nodig om te herstellen. Tijdens de rustperiode groeit de plant niet en heeft dus onvoldoende gelegenheid om zich te herstellen. Tijdens het groeiseizoen in het voorjaar en de zomer is je kamerplant veel beter in staat om nieuw blad te vormen en beschadigingen tijdens het verpotten te ‘herstellen’. In onze groenhulp lees je meer informatie over het oppotten en verzorgen van de kamerplanten.
In de winter zijn je planten in ruststand. Dit zou je een beetje kunnen vergelijken met een winterslaap. Ze hebben minder energie (voeding) nodig dan tijdens de groeiperiode. Je hoeft je kamerplant in deze periode dus niet van extra plantenvoeding te voorzien. Als je de plant wel extra voeding geeft wordt dit niet door de plant opgenomen. Deze plantenvoeding zal zich ophopen in de pot. Het teveel aan mineralen dat hierdoor ontstaat kan de wortels van je plant beschadigen.
Het komt wel eens voor dat je kamerplant net een nieuw blad heeft gevormd voordat de winterrust intreed. Deze bladeren kunnen in sommige gevallen deels gekruld tot stilstand komen. Het is verleidelijk om dit blad ‘te helpen’ zich verder te ontwikkelen. Dit wordt vaak gedaan door het blad extra te besproeien met water. Doe dit vooral niet. Een blad dat opgekruld is, is simpelweg nog niet klaar om uit te slaan. In de winter heeft de kamerplant onvoldoende energie om het blad te herstellen. Door het te helpen zal het dus juist afsterven. In dit geval is geduld dus een schone zaak. Na de winter zal de kamerplant namelijk onder invloed van zonlicht de bladvorming afmaken.