De kerstman van Tuincentrum.nl Check hier ons kerst assortiment (óók kerstbomen)
Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Met deze 10 kamerplanten maak jij je eigen urban jungle

15 januari 2021
Leestijd: 8 minuten

Haal de natuur in huis en maak het binnen helemaal groen. Wees niet bang dat het over de top is. Hoe meer groen, hoe beter! Creëer je eigen urban jungle door kamerplanten te combineren met bijpassende potten van natuurlijk materiaal. Of het nu om een groot gedeelte van je woonkamer gaat of een klein hoekje in de badkamer. Wij hebben een top 10 gemaakt van onze favoriete kamerplanten waarmee je een urban jungle realiseert. Na het lezen van deze blog kun je jouw lievelingsplanten selecteren en je huis een groene oppepper geven!

De term urban jungle

Urban jungle, een trend die zich nog steeds voortzet. Maar waar komt deze term vandaan? Urban betekent stedelijk en dit heeft vrij weinig te maken met een jungle. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat ze met deze trend het contrast opzoeken tussen stedelijk en groen. In de herfst en in de winter zit je veel binnen en zie je weinig van de natuur. Dit kun je oplossen door de natuur juist naar binnen te halen. Dat brengt meerdere voordelen met zich mee. Naast dat kamerplanten voor gezelligheid en rust zorgen, creëren ze daarnaast zuurstof in huis. Je bent dus ook nog eens gezond bezig.

Maak je eigen urban jungle met groene kamerplanten

Ga voor kamerplanten zonder bloemen

Bij de urban jungle trend is het gebruikelijk voor kamerplanten te kiezen die geen bloemen hebben, maar alleen groen blad. Dit zorgt ervoor dat je verschillende soorten planten met elkaar kunt combineren en je dus weinig fout kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van grootbladige kamerplanten met kleinere planten, zoals de kamerklimop, apenbladplant, vrouwentong, boomliefhebber, pannekoekplant, schildpadplant, drakenklimop, zilverwijnstok of krulvaren. Doe dit met een oneven aantal. Dat maakt het net even wat rommeliger en zorgt voor die ‘jungle look’. Of match grote staande kamerplanten met een hangplant. Zo creëer je zowel laag aan de grond als wat hoger in de lucht een oase van groen. Zo’n hoogteverschil kun je ook toepassen door op de grond wat hogere kamerplanten neer te zetten en door op een wandplank aan de muur kleinere kamerplanten te plaatsen. De combinatie van kleine kamerplanten op een wandplank en grote kamerplanten op de vloer geeft een speels effect.

Match grotere kamerplanten met kleinere soorten

Scoor bijpassende potten of plantenbakken

Bij een groene kamerplant kan een mooie bijpassende pot of plantenbak natuurlijk niet ontbreken. Typerend voor de urban jungle trend is het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Denk aan groen, aardetinten of donkergrijs. Afhankelijk van wat jouw smaak is en of het bij de rest van je interieur matcht, kies je een pot of plantenbak van het juiste materiaal.

Top 10 kamerplanten voor jouw urban jungle

Wij hebben een top 10 van kamerplanten voor je op een rijtje gezet, zodat het uitzoeken van jouw groene huisgenootjes iets makkelijker wordt. Dit zijn onze favorieten als het gaat om het maken van een urban jungle.

1. Gatenplant op stok - philodendron monstera pertusem

Het bijzondere kenmerk van de philodendron monstera pertusem zijn de grote ovaalvormige bladeren met gaten erin. De tropische klimplant groeit langs een stok omhoog, een echte 'jungleplant’. Deze gatenplant heeft weinig verzorging nodig.

 1. Standplaats:

  schaduw, halfschaduw

 2. Waterbehoefte:

  gemiddeld

 3. Verzorging:

  eenvoudig

2. Olifantsoor - Alocasia ‘Macrorrhiza'

De alocasia 'Macrorrhiza' wordt ook wel olifantsoor genoemd door de opvallend grote bladeren. Het blad heeft een gegolfde structuur en kan een breedte van wel 60 centimeter krijgen. De weelderige groei zorgt voor een zee van groen in jouw urban jungle.

 1. Standplaats:

  halfschaduw, zon

 2. Waterbehoefte:

  gemiddeld

 3. Verzorging:

  gemiddeld

De philodendron monstera pertusem (gatenplant op stok) en de alocasia 'Macrorrhiza' (olifantsoor)

3. Bananenplant

Een ideale kamerplant om je urban jungle exotischer te maken. De bananenplant is een exclusieve plant met een schijnstam waar elke keer nieuw blad uit tevoorschijn komt. Het is een snelle groeier die op zijn tijd wel van een tropisch regenbuitje houdt. Dit doe je door water over de bladeren te sproeien.

 1. Standplaats:

  halfschaduw, zon

 2. Waterbehoefte:

  veel

 3. Verzorging:

  gemiddeld

4. Kentia ‘Forsteriana'

De kentia ‘Forsteriana’ is een grote palm en een sierlijke decoratie voor je woonkamer. Bovendien zuivert deze kamerplant de lucht goed. De grote waaiers geven jouw urban jungle een tropisch tintje. De ‘Forsteriana' is een makkelijk te verzorgen kamerplant die goed tegen een donkere standplaats kan.

 1. Standplaats:

  schaduw, halfschaduw

 2. Waterbehoefte:

  gemiddeld

 3. Verzorging:

  eenvoudig

De bananenplant en de kentia palm

5. Yucca ‘Elephantipes’

Om je urban jungle wat stoerder te maken, kies je voor de yucca ‘Elephantipes’. Deze stoere kamerplant heeft een exotische uitstraling en wordt ook wel palmlelie genoemd. De yucca komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De onderstam lijkt wat op een olifantenpoot, vandaar de naam ‘Elephantipes’.

 1. Standplaats:

  halfschaduw, zon

 2. Waterbehoefte:

  weinig

 3. Verzorging:

  eenvoudig

6. Klimop

Creëer in je urban jungle ook een klimmend of hangend gedeelte met de kamerklimop. Laat de klimplant decoratief de muur beklimmen of plant de klimplant in een hangmand en hang deze aan je plafond. Dit zorgt ervoor dat de bladstelen over de hangmand vallen en naar beneden zullen hangen. De klimop is een oersterke plant met een natuurlijke uitstraling.

 1. Standplaats:

  schaduw, halfschaduw, zon

 2. Waterbehoefte:

  gemiddeld

 3. Verzorging:

  gemiddeld

De yucca en de klimop in jouw urban jungle

7. Pannenkoekplant - Pilea peperomioides

Een opvallende kamerplant door de groene bladeren die de vorm van een pannenkoek hebben. Het leuke aan de pannenkoekplant is dat je haar kunt stekken. Zo breid je jouw urban jungle in no time uit!

 • Standplaats:

  schaduw, halfschaduw, zon

 • Waterbehoefte:

  gemiddeld

 • Verzorging:

  gemiddeld

 • 8. Cowboycactus - Euphorbia ingens cactus

  Voeg wat western taferelen toe aan jouw urban jungle met de stoere cowboycactus. Deze woestijncactus heeft een kandelaarachtige en smalle vorm. Dit combineert mooi met grootbladige groene kamerplanten.

  1. Standplaats:

   schaduw, halfschaduw, zon

  2. Waterbehoefte:

   weinig

  3. Verzorging:

   eenvoudig

  De pannenkoekplant en de euphorbia ingens cactus

  9. Schildaralia - Polyscias Fabian

  De houten stam en de ronde glinsterende bladeren laten de polyscias fabian op een klein boompje lijken. Dit maakt het een ideale kamerplant voor in jouw urban jungle. De polyscias heeft weinig aandacht nodig en kan goed tegen schaduw.

  1. Standplaats:

   schaduw, halfschaduw

  2. Waterbehoefte:

   gemiddeld

  3. Verzorging:

   eenvoudig

  10. Sanseveria ‘Kirkii’

  De sanseveria ‘Kirkii’ is een mooie toevoeging voor in jouw groene oase. De lange stengels hebben een gestreepte bladtekening. Het is een volle plant met een robuuste uitstraling. Sanseveria’s combineren mooi met grotere kamerplanten, omdat ze een smalle en compacte groeiwijze hebben.

  1. Standplaats:

   schaduw, halfschaduw, zon

  2. Waterbehoefte:

   weinig

  3. Verzorging:

   eenvoudig

  De polyscias fabian en de sanseveria 'Kirkii'

  Waar in huis creëer jij je urban jungle?

  Je hebt een idee gekregen welke kamerplanten geschikt zijn om van jouw huis een urban jungle te maken. Dan resteert de vraag nog: op welke plek ga jij dit doen? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig. Een urban jungle kun je in principe overal in huis creëren. Het ligt voor de hand te kiezen voor de woonkamer, omdat je hier veel vertoeft en er dan dus optimaal van kunt genieten. Toch is het ook een uitdaging juist te zoeken naar plekken in huis die niet voor de hand liggen. Denk aan de bad- of slaapkamer. In de badkamer is het bijvoorbeeld een leuk idee een warme sfeer met tropische kamerplanten te maken. In je slaapkamer wil je van een goede nachtrust genieten. Hier zou je dus kunnen kiezen voor groene kamerplanten met een extra luchtzuiverende werking. Welke ruimte in huis je ook kiest, met een urban jungle kun je op een leuke manier je interieur meer karakter geven.

  Bekijk hier alle kamerplanten.

  Geschreven door: Lars Productspecialist